Ισραηλινά μαχητικά F-16 προσγειώθηκαν στην 110ΠΜ στη Λάρισα

Ισραηλινά μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα μάχης στην Λάρισα όπου και αναμένεται να «σαρώσουν» το Αιγαίο μαζί με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, 11 μαχητικά F-16 του Ισραήλ συνοδευόμενα από το αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, Gulfstream G550, προσγειώθηκαν χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης

Η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ισραηλινών πιλότων θα γίνει σε όλη τη χώρα καθώς τα μαχητικά των δύο χωρών, θα επιχειρούν σε συνεργασία με όλες της Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το σμήνος των μαχητικών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώνεται ξανά στη Λάρισα, μετά από 6 χρόνια, αφού αντίστοιχη άσκηση είχε διεξαχθεί το 2012 ενώ κατά καιρούς πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συνεκπαιδευθεί με Ελληνες συναδέλφους τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας. Με τους Ισραηλινούς να επιλέγουν για την εκπαίδευσή τους το Πεδίο Βολής Κρανέας στην Ελασσόνα.

Η άσκηση που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα με βάση την 110 Πτέρυγα Μάχης, επιβεβαιώνει την πολυετή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Δεν είναι τυχαίο που Ελλάδα και Ισραήλ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ξανά την Ελληνο – Ισραηλινή αμυντική συνεργασία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η άφιξη των ισραηλινών μαχητικών συμπίπτει με το μπαράζ πολεμικών δηλώσεων από την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Πριν λίγο και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφερόμενος στο θέμα των χωρικών υδάτων δεν αναγνώρισε τίποτα για την Ελλάδα και την Κύπρο και μάλιστα έκανε λόγο και για το διεθνές δίκαιο:

«Στο θέμα των χωρικών υδάτων, στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στο θέμα της ΑΟΖ υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Στα θέματα αυτά δεν υπάρχει συμφωνία.  Οι Ελληνοκύπριοι αλλά και η Ελλάδα λένε αυθαίρετα αυτή η περιοχή είναι δική μου και εκδίδουν κάποιους χάρτες. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε βήματα που να μην λαμβάνουν υπόψιν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Τα σκάφη μας, το Φατίχ και το Barbaros θα συνεχίσουν κανονικά τις έρευνές τους».

Ενώ, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει συμφωνία για όλα αυτά, ειδικά η ε/κ πλευρά και πότε πότε η ελληνική πλευρά έκαναν χάρτες οριοθετώντας περιοχές που αξιολογούν ως δικές τους. Όταν το ερευνητικό μας πλοίο το «Μπαρμπαρός» αλλά και ο «Πορθητής» βγαίνουν για παράδειγμα 10 χιλιάδες ή 20 χιλιάδες μέτρα ή 30 χιλιάδες μίλια από τα σύνορά μας, στα ανοιχτά της Μεσογείου, για να κάνουν έρευνες, αυτό το εκλαμβάνουν ως παραβίαση και προσπαθούν να κάνουν κάποια βήματα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «για  μας δεν τίθεται λόγος για παραβίαση. Εμείς το έχουμε πει από την αρχή είναι ότι στη ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο ισότιμου διαμοιρασμού λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών, και της τουρκικής και της ς/κ. Αλλά δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι ενώ οι Ε/κ κάνουν γεώτρηση δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση θα αγνοηθεί αυτό από την Τουρκία και τους Τ/κ».

Ανέφερε ότι «ανεξάρτητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα φυσικά της δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο».

«Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ε/κ πλευρά. Εκεί δεν μπορεί να γίνει  κανένας υπολογισμός, είτε είναι γεώτρηση είτε άλλο χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τουρκία και οι Τ/κ. Ούτε με το διεθνές δίκαιο συνάδει ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε. Τα πλοία μας, ο ‘Πορθητής’, το ‘Μπαρμπαρός’ θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή. Όπως κάναμε πάντα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και στο εξής», ανέφερε.

Πηγή: pronews.gr

ΦΑΛΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ