Σε Λάρισα και Ραψάνη η Φιλολογική και Παιδαγωγική Συνάντηση


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και του Δήμου Τεμπών, διοργανώνουν το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στη Λάρισα και στη Ραψάνη, την Φιλολογική και Παιδαγωγική Συνάντηση: «Μ. Καραγάτσης: από τον συγγραφέα στο σχολείο»
Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του συγγραφέα. Ήδη έχουν διεξαχθεί τρία Πανελλήνια Συνέδρια κατά τα έτη 2007, 2010 και 2014.
Η εκδήλωση το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας και θα ξεκινήσει στις 17.00, ενώ την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, θα μεταφερθεί στη Ραψάνη στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και θα ξεκινήσει στις 10.30 αφού προηγηθεί σύντομη ξενάγηση σε χώρους όπου ο Μ. Καραγάτσης περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης τόνισα τα εξής:

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

«Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο Χατζηγιάννειο και Κυριακή 21 Οκτωβρίου στη Ραψάνη «Μ. Καραγάτσης: από τον συγγραφέα στο σχολείο». Μια μεγάλη διοργάνωση ουσίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, παιδείας, μνήμης αλλά και περηφάνιας για το διαχρονικό μήνυμα του Καραγάτση.
Για εμάς παιδεία σημαίνει δύναμη. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε και έχουμε μνήμη. Γιατί η μνήμη και οι αξίες της μνήμης είναι οι μόνες που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό στηρίζουμε αυτές τις διοργανώσεις και εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους των γραμμάτων, εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που είναι δημιουργικοί και προσπαθούν γιατί μ’ αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο».

Τάσος Μάτος πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας: «Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια αναβίωση του λογοτέχνη Καραγάτση με διαδοχικές εκδόσεις των έργων του πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν.

Με θεατρικά έργα, με λέσχες ανάγνωσης, στις οποίες ασχολούνται ιδιαίτερα με το έργο του λογοτέχνη αποτελώντας χαρά και τιμή για τη Λάρισα, για τον Τύρναβο με τη Τυρναβίτισα μητέρα του, για τη Ραψάνη που πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του και από την οποία δανείστηκε το ψευδώνυμο με το οποίο έγινε γνωστός.

Εμείς ως Σύνδεσμος Φιλολόγων ασχολούμαστε πάρα πολύ με το έργο του καθώς εκτός των άλλων είναι έργο το οποίο διδάσκεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε συνδιοργανωτές σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί προσπαθούμε κάθε δράση που πραγματοποιούμε να είναι τοποθετημένη στα δεδομένα στα οποία ενεργοποιούμαστε.

Συνεπώς έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και θα έρθουν στο συνέδριο για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους και ελπίζουμε πολλοί εκπαιδευτικοί να έρθουν να παρακολουθήσουν αυτή τη δράση που θα αποτελέσει μια ευκαιρία και για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης. Πιστεύουμε θα πρόκειται για μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη Λογοτεχνία.

ΛΑΡΙΣΑ, ΤΕΜΠΩΝ

Κώστας Κολλάτος Δήμαρχος Τεμπών:

Μια φιλολογική και παιδαγωγική εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τεμπών, τους φορείς πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο.

Τιμάται μ’ αυτό τον τρόπο μια απαστράπτουσα προσωπικότητα με πλούσιο συγγραφικό έργο όπου μέσα από το έργο του δημιούργησε αφηγηματικούς χαρακτήρες και πλοκές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Δικαίως οι περισσότεροι κριτικοί τον έχουν αναγνωρίσει ως έναν γεννημένο πεζογράφο. Παράλληλα μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση τιμάται και η Ραψάνη με τις φυσικές της ομορφιές, ένας τόπου που επέλεγε για τις διακοπές του στα εφηβικά και νεανικά του χρόνια ο Καραγάτσης.

Σα δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος και καλούμε όλους να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μας.

Καλλιόπη Γαζέτα Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης: « Τα «Καραγάτσεια» ξεκίνησαν το 2004 στη Ραψάνη με τη διοργάνωση μιας ημερίδας από το Μορφωτικό Σύλλογο με στόχο να αναδειχτεί η σχέση του Καραγάτση με τη Ραψάνη την οποία η οικογένεια Ροδόπουλου επέλεξε ως τόπο παραθερισμού για κάποια καλοκαίρια μέχρι το 1937.

Η διαμονή του συγγραφέα εκεί όχι μόνο άφησε το αποτυπώματα του σε αρκετά διηγήματά του αλλά καθόρισε και το ψευδώνυμό του το οποίο ο ίδιος νομιμοποίησε ως ονοματεπώνυμο με νομαρχιακή απόφαση.

Η επιτυχία εκείνης της ημερίδας οδήγησε στη διοργάνωση τριών πανελλήνιων συνεδρίων κατά τα έτη 2007, 2010 και 2014. Συνδιοργανωτές μας υπήρξαν σπουδαίοι φορείς όπως η Νομαρχία Λάρισας τότε, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ο τότε δήμος Κάτω Ολύμπου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εμείς. Στη φετινή συνάντηση φτάσαμε μέσα από αυτή την πορεία, συνεχίζοντας την παράδοση και κάνοντας ένα σπουδαίο άνοιγμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ως Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης μέλημά μας είναι να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για το έργο του σημαντικού, κοσμοπολίτη συγγραφέα της περίφημης γενιάς του ’30. Καθώς και να καταδείξουμε τη σχέση του συγγραφέα με τη Ραψάνη η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης του».

Το πρόγραμμα της συνάντησης έχει ως εξής:
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018
Λάρισα: Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο
17:15 -17.30
Ο νατουραλισμός στον Καραγάτση, στοιχεία ρεαλισμού και ηθογραφίας στο έργο του.
Βασιλεία Γούλα

17:30-17.45
«Το μπουρίνι»- Μια περιήγηση στο θεσσαλικό κάμπο με το Μ. Καραγάτση.
Σοφία Κόκκινου

17.45-18.00
Ο Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση στο ΕΠΑΛ
Ασπασία Παπαναστασίου

18.00-18.15
Ανάμεσα στο λογοτεχνικό πάθος και στο δημοσιογραφικό καθήκον: Οι «Μακεδονομάχοι» του Μ. Καραγάτση
Παναγιώτα Χατζηγεωργίου

18:15-18.30
Ο ερωτισμός στον «Γιούγκερμαν» του Καραγάτση (ψυχοβιογραφία)
Κωνσταντίνος Δημουλάς, Θεοδώρα Παπαδημητρίου, Ευριπίδης Δημουλάς, Έλλη Βέλλιου, Ολυμπία Καλαμπαλίκη

18.30-18.40
Συζήτηση – Ερωτήσεις

18.40-19.00
Διάλειμμα
19:00 -19.30
Προσκεκλημένος ομιλητής
Ο Πειραιάς του Μ. Καραγάτση ως σκηνικό βιοθεωρητικών διαλόγων
Δημήτρης Κόκκορης, Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

19.30-19.45
«Τα χταποδάκια» του Μ. Καραγάτση ως διδακτικό υλικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: με ή χωρίς ιστορική φόρτιση;
Μαρία Νιώτη

19.45-20.00
Η Κάρμεν του Μ. Καραγάτση
Γιώργος Φρέρης

20:00-20.15
Τα πρόσωπα και οι σκηνές στο «Μεγάλο Συναξάρι» του Μ. Καραγάτση
Μαρία Βουβούση

20:15-20.30
Η ελληνομάθεια στο «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση –
Ευθυμία Σκαπέτη

20.30-20.45
Ο έρωτας και ο θάνατος- βασικό δίπολο στη θεματογραφία του Μ. Καραγάτση
Κλαίρη Βαλσαμοπούλου

20.45-21.00
Συζήτηση – Ερωτήσεις

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
Ραψάνη: Μουσείο Οίνου και Αμπέλου
11.00-11.30
Προσκεκλημένη ομιλήτρια
Η σκιά του πατέρα: ο Μ. Καραγάτσης μέσα από τη γραφή της Μαρίνας Καραγάτση
Μαρίτα Παπαρούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας
11.30-11.45
Το «Μπουρίνι» και ο «Κίτρινος Φάκελος» ως σημείο  συνάντησης της Λογοτεχνίας με την Ιστορία
Ευαγγαγγελία Βλαχοστέργιου
11.45-12.00
Η κυρία Νίτσα-Εργαστήρι δημιουργικής γραφής
Διονύσης Λεϊμονής
12.00-12.15
Το τοπίο και οι άνθρωποι στο έργο του Καραγάτση
Αντιγόνη Καρύτσα
12.15-12.30
Μ. Καραγάτσης μεταξύ βιβλίου και τηλεόρασης. Πρόταση για την υλοποίηση ενός πρότζεκτ
Κωνσταντίνος Οικονόμου
12.30-13.00
Συζήτηση – Ερωτήσεις – Λήξη της Συνάντησης

ΛΑΡΙΣΑ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας