«Χαρίζονται» 9.000 στρέμματα σε Λάρισα και Μαγνησία

Οριστικό τέλος μπαίνει στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι διαθέσιμες εκτάσεις του ΥΠΑΑΤ θα παραχωρηθούν σε νέους, ανέργους και κατα κύριο επάγγελμα αγρότες με κριτήρια αυστηρά και μέσα από διαφανείς διαδικασίες, είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με απόφαση, που υπογράφτηκε από τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις, σε όλη την Ελλάδα συνολικά περίπου 300.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον κ.Κόκκαλη, η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, με περιπτώσεις υπενοικίασης χωραφιών να έχουν καταγραφεί.

Στην περιοχή της Κάρλας βρίσκονται, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, οι εκτάσεις του ΥΠΑΑΤ που θα αναδιανεμηθούν με τα νέα κριτήρια.

Όσες είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα, 5ευρώ/στρέμμα, σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.

Πηγή: ert.gr