Πάγωμα του σχεδίου νόμου για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας


Στην απόφαση να ζητήσει πάγωμα της διαδικασίας του σχεδίου νόμου για την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέληξε μετά από 4,5 ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, όπου κατατέθηκαν απόψεις, προτάσεις και διαφωνίες από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ζήτησε να παρθεί μια απόφαση που θα συμφέρει την πόλη.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Ιδρύματος, όπως αυτές αποφασίστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ που αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου νόμου και την άμεση απόσυρση του από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ακολούθησε τοποθέτηση του αντιπρύτανη Μιχάλη Βραχνάκη ο οποίος επεσήμανε ότι η συγχώνευση δεν επιφέρει την κατάργηση του ιδρύματος, αντιθέτως το υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. «Μιλάμε για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα είναι στα τρία μεγαλύτερα της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Βραχνάκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου αλλά δεν συμφώνησε με την αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης όσο και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους.

Τις προτάσεις των παρατάξεων τους εξέφρασαν η κα. Μαίρη Καμηλαράκη που τάχθηκε κατά της απόσυρσης του σχεδίου νόμου, όπως και ο κ. Ντίνος Διαμάντος, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρος Κρίκης έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Απόψεις, προτάσεις και διαφωνίες εξέφρασαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και σπουδαστές που εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τα όσα προβλέπονται από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους που εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρακολούθησε τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις όποιες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης ο οποίος υποστήριξε ότι θα στηρίξει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων ο δήμαρχος Λαρισαίων διάβασε το κείμενο που θα σταλεί στον υπουργό Παιδείας και ζήτησε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση να είναι ομόφωνη.

Μια διαφορετική πρόταση από αυτή του δημάρχου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές ο οποίος επέμεινε στην απόσυρση του νομοσχεδίου και για να διευκολύνει τη διαδικασία αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου, τονίζοντας ότι δεν δεχόμαστε το Ινστιτούτο Ογκολογικών Ερευνών. Επιμένω και θεωρώ ότι θα εισακουστούμε γιατί είναι πολύ διαφορετικό αυτό που αναφέρεται στο σχέδιο νόμου από αυτό που εμείς διεκδικούμε.

Επίσης, έκανε λόγο για την ενεργοποίηση του τμήματος τεχνολογικών σπουδών που έχει από το 2017 το δικαίωμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να το λειτουργήσει, αλλά δεν το έχει κάνει.

Πηγή: ert.gr

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google