Παλλαρισαϊκή διαμαρτυρία των Λυκείων της Λάρισας


Παλλαρισαϊκή διαμαρτυρία των Λυκείων της Λάρισας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Κεντρική πλατεία της πόλης, με τους μαθητές να απαιτούν αλλαγές από το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει το υπουργείο Παιδεία στο θέματα των εξετάσεων, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 9 το πρωί, με πρωτοβουλία του 2ου ΓΕΛ Λάρισας και συμμετείχαν μαθητές από 14 Λύκεια της πόλης, όπως και από τα ΕΠΑΛ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λάρισας με την κατάληξη να είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας όπου και κατατέθηκαν τα αιτήματά τους.

Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα εξής:

ΛΑΡΙΣΑ

-Διατήρηση του μαθήματος των Λατινικών, καθώς η προσθήκη του καθαρού εννοιολογικού μαθήματος της Κοινωνιολογίας επιβαρύνει τον φόρτο εργασίας των υποψήφιων και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω οργάνωση της αποστήθισης.

-Διαχωρισμός των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, διότι πρόκειται για δύο μαθήματα με διακριτούς στόχους και διαφορετικά αντικείμενα.

-Διατήρηση των συντελεστών βαρύτητας, εφόσον η κατάργησή τους ισοπεδώνει όλα τα μαθήματα και αγνοεί τους βαθμούς δυσκολίας κάθε διδακτέας ύλης.

-Επαναφορά του προηγούμενου συστήματος απουσιών, καθώς το νέο σύστημα δεν δέχεται δικαιολογητικά ιατρών παρά μόνο μετά από νοσηλεία, γεγονός που υποχρεώνει τους μαθητές να σπαταλούν πολύτιμες απουσίες για ελαφριά νοσήματα.

-Άμεση διευθέτηση του ζητήματος της αγοράς των βιβλίων αγγλικών διότι το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ενώ το ίδιο το μάθημα των αγγλικών είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο.

-Κάλυψη των κενών-θέσεων καθηγητών, πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (ξένες γλώσσες, αθλήματα, αρμονία σχέδιο) προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν καταλλήλως χωρίς να στρέφονται στο φροντιστήριο.

-Άμεση υλοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας με σκοπό τη στήριξη και την παροχή βοήθειας σε μαθητές με μειωμένη μαθησιακή αντίληψη και αργά εκπαιδευτικά αντανακλαστικά, ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τους συμμαθητές τους.

-Δωρεάν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους μαθητές, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνησή τους από απομακρυσμένες περιοχές και να εξασφαλίζεται η εγγύτητά τους σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, με περιβαλλοντικό πρόσημο.

-Θεσμοθέτηση μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο θα ενημερώνει τους μαθητές για τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα τους κατευθύνει προς μια επιλογή επαγγέλματος εφαπτόμενη της προσωπικότητάς τους.

-Να αυξηθούν τα κονδύλια που διατίθενται στην εκπαίδευση έτσι ώστε να εξοπλιστούν οι χώροι του σχολείου με σύγχρονα υλικά.

Πηγή: tinealarissa.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google