Σταβλισμένη κτηνοτροφία εν έτει 2018


Γράφει η Δρ. Θεοδώρα Κάλλας, Ειδική Παιδαγωγός και Μέλος Μητρώου Στελεχών Νέας Δημοκρατίας, Μέλος Επιτροπής Παιδείας.Η κτηνοτροφία και η προβατοτροφία, δύο σημαντικοί τομείς της Ελληνικής Οικονομίας συρρικνώνονται δραματικά λόγω της μείωσης του αριθμού των σταβλικών εκμεταλλεύσεων καθώς και των πτωτικών τιμών του πρόβειου γάλακτος (0,68 λεπτά) και του πρόβειου κρέατος (3,70 ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει σταθερή μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων από 114.579 το 2009 σε 87.505 το 2016 (μείωση 24%) για πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις (από 1-50 πρόβατα) που αποτελούν το 52% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων.
Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις (>100 προβάτων,) παρουσίασαν μικρή αλλά σταδιακή αύξηση της τάξης του 1,5% από το 2009-2016, δείχνοντας ότι η βιώσιμη κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα πρέπει να κινηθεί σε μεγαλύτερα μεγέθη κοπαδιού (μοντέλο Ισπανίας 1800 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, Γαλλία 1500-2000 μονάδες, Ισραήλ 1200 παραγωγικά πρόβατα).
Τιμή κρέατος
Η Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη παραγωγική χώρα της Ευρώπης στο πρόβειο κρέας (11% του συνόλου των σφάγιων) με 4,78 εκ. σφάγια μετά την Ισπανία με 10,08 εκ.(23%) και 1η την Αγγλία με 14,52 εκ. (33%) σφάγια. H Ευρώπη παρουσιάζει επάρκεια στο πρόβειο κρέας (87%), εισάγοντας κάθε χρόνο 190.000 τόνους κυρίως από την Νέα Ζηλανδία (88%).
Με εξαίρεση την Ιταλία, η υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και η Μέση Ανατολή καταναλώνουν κυρίως βαρύτερα αρνιά (σφάγια >13 κιλών έως 25 κιλά). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πάχυνση δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στον παραγωγό και είναι πλέον κατανοητό ότι η σταβλισμένη κτηνοτροφία θα πρέπει να στραφεί στην εκτροφή και πάχυνση των αρνιών, τα οποία θα διαθέσει στην κατανάλωση ή θα τα εξάγει με όφελος τόσο για τους παραγωγούς όσο και την ίδια τη χώρα.
Δυστυχώς η κατάσταση έχει ως εξής: οι ζωέμποροι αγοράζουν ελαφρά αρνιά από τους παραγωγούς που λόγω 1) της οικονομικής κρίσης, 2)της έλλειψης ρευστότητας και 3) της έλλειψης χώρου, επείγονται να τα πουλήσουν έτσι ώστε να σταματήσουν να τα εκτρέφουν με ειδικά σιτηρέσια και προτιμούν να ρευστοποιήσουν νωρίτερα με μικρότερο κέρδος.
Αυτή που διαφαίνεται ως σωστή λύση για τους μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους παραγωγούς είναι η δημιουργία στάβλων πάχυνσης καθώς και η προσπάθεια σύναψης εμπορικών συμφωνιών απευθείας με τους μεγάλους καταναλωτές. Κλειδί σ’αυτή την προσπάθεια είναι η ίδρυση κέντρων πάχυνσης με πιστοποίηση της λειτουργίας τους (HACCP) ώστε το προϊόν, το οποίο είναι γνωστό στο εξωτερικό για την ποιότητα και τη γεύση του να γίνει ελκυστικό και για τους μεγάλους καταναλωτές του εξωτερικού, οι οποίοι επιζητούν  αξιοπιστία, σταθερή και πιστοποιημένη παραγωγή.
Προκαλεί εντύπωση η παντελής έλλειψη στρατηγικής και ενημέρωσης από πλευράς του κράτους για την προώθηση ενεργειών που θα δώσουν ώθηση στην Ελληνική προβατοτροφία, βγάζοντας τους κτηνοτρόφους από το τέλμα της οριακής κερδοφορίας στο κρέας, ωθώντας τους να περιορίζουν την προσδοκία τους στο γάλα αφήνοντας τους κατ’ αυτό τον τρόπο ευάλωτους σε οιαδήποτε διακύμανση της τιμής γάλακτος από τις εταιρείες μεταποίησης. Στις οργανωμένες φάρμες του εξωτερικού τα έσοδα από την πώληση σφάγιων αποτελούν ένα σοβαρό ποσοστό (20-40%) του τζίρου.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παρέχει πληροφορίες για τις εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για τις προϋποθέσεις εξαγωγής και τους κανονισμούς που ισχύουν σε άλλα κράτη, ώστε να ενημερωθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να προσεγγίσει ξένες αγορές για εξαγωγή είτε ζώντων ζώων ή σφάγιων.
Τιμή γάλακτος
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών προιόντων (όπως γιαούρτι, τυρί) με βάση το πρόβειο γάλα (σημερινή τιμή 0,68 λεπτά) τα οποία θα αποκτήσουν brand name και θα κατακτήσουν τις αγορές, είναι σημαντικός παράγοντας για την πίεση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος.
Αφήνοντας απροστάτευτη τη φέτα είτε ως εθνικό προϊόν Π.Ο.Π. είτε ανεχόμενοι την παραγωγή κατώτερης ποιότητας λευκού τυριού με πολλές φορές ύποπτες μεθόδους παρασκευής και πρώτες ύλες, επιτρέπουμε την κατάρρευση της αγοράς της από δικές μας ενέργειες. Αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του προϊόντος που επιτρέπει την διείσδυση στην διεθνή αγορά ανταγωνιστικών τυριών άλλης προέλευσης, η δυσκολία διάθεσης της ποιοτικής φέτας, η μείωση της τιμής της διεθνώς, η συρρίκνωση παραγωγής της και τέλος οι πιέσεις στην τιμή του πρόβειου γάλακτος.
Συνοψίζοντας, οι τιμές στο κρέας και στο γάλα είναι εξευτελιστικές λόγω των αθρόων εισαγωγών κρέατος και γάλακτος από χώρες της Ε.Ε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φτώχεια και ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων λόγω της σφαγής ολόκληρων κοπαδιών. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν το γάλα τους σε πολύ χαμηλές τιμές μόνο και μόνο να μη μείνει αδιάθετο. Στην προκειμένη περίπτωση, οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες μεταποίησης και οι έμποροι γάλακτος.
Η ενδυνάμωση των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων θα οδηγήσει στην διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:
-καμία μείωση των τιμών κρέατος και γάλακτος,
-κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής,
-μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές,
-τα εμβόλια, οι έλεγχοι και η σήμανση να γίνονται με ευθύνη του κράτους. Ο ΕΛΟΓΑΚ να πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
-ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει στο 100% ις απώλειες από τις ζωονόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google