Η Λάρισα ετοιμάζεται για το νέο Ποιμενάρχη της.


Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη στην τακτική συνεδρίασή της προκειμένου να ασχοληθεί με επίκαιρα θέματα που αφορούν την Εκκλησία – με τα οποία κανείς δεν ασχολείται παρά μόνον οι Ιεράρχες -αλλά και για να εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης. Εκ της ημερησίας διατάξεως βέβαια προκύπτει ότι εκτός από την συγκεκριμένη εκλογή που είναι προγραμματισμένη – δηλαδή της εν χηρεία ευρισκομένης Λαρίσης -θα μπορεί να γίνει και κάποια ακόμη σε τυχόν κενωθησόμενη Μητρόπολη, η οποία μπορεί να χηρεύσει( είτε με φυσικό τρόπο, είτε αιφνιδίως) μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν οι εκλογές.
Εως τη στιγμή που γράφονταν το κείμενο αυτό δεν είχαμε κάποιο έκτακτο συμβάν, αλλά από τις αρχές του καλοκαιριού υποστηρίζουμε εμείς, ότι κατά ένα περίεργο λόγο θεωρούμε ότι η εκλογή Λαρίσης δεν θα είναι η μοναδική τον Οκτώβριο.Ιδωμεν!

Για τη Λάρισα πάντως έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα!

•Κυρίαρχος του παιχνιδιού και με το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα ως bonus, ξεκινά την κούρσα διαδοχής ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Γραμματέας
Α ´ της Συνόδου.Μάλιστα όσοι συνεργάζονται μαζί του στην Ιερά Σύνοδο σε καθημερινό επίπεδο έχουν εντοπίσει κάποιες αλλαγές επί τα βελτίω στην συμπεριφορά του! Έχει γίνει πιο ήρεμος και συζητήσιμος αμβλύνοντας τις γωνίες που είχε ο χαρακτήρας του.Όλοι μάλιστα συζητούν κρυφά και φανερά για την μεγάλη τύχη του να τον θέσει ο Αρχιεπίσκοπος ως εκλεκτό του υποψήφιο στην νευραλγική Μητρόπολη Λαρίσης. Άξιζε επομένως η αναμονή του τόσα χρόνια! Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη εκμηδενίζονται και περνούν για πάντα στη λήθη τα παράπονα που είχε για την αργοπορία της προαγωγής του.
Για την επιλογή , ωστόσο, του Ιερωνύμου για τη Λάρισα ερίζουν ότι την υπέδειξαν και την …επέβαλαν όλες οι νέες δυνάμεις της Ιεραρχίας, δελφίνοι, παραδελφίνοι και υποδελφίνοι! Όλοι διεκδικούν τον Ιερώνυμο! Συνωστισμός στον προθάλαμο του Αρχιεπισκόπου! Όλοι μίλησαν στον Αρχιεπίσκοπο για να κάμψουν τις αντιστάσεις που υπήρχαν και για να βγάλουν από τη μέση τους άλλους που ακούγονταν ή ήθελαν τη Λάρισα. Ένας μάλιστα εξ αυτών των εισηγητών – ο πλέον σίγουρος εκ των δελφίνων που κινείται από καιρό ως ..αντ´αυτού- κάλεσε κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης με τους οποίους γνωρίζεται και τους είπε:

… «Να μην αγωνιάτε για τον Ιερώνυμο γιατί δεν είναι κακός και μοχθηρός όπως ακούγεται. Είναι απλά υπηρεσιακός και κληρικός του καθήκοντος! Και εν πάση περιπτώσει αν κάτι παρουσιαστεί θα είμαι κι εγώ κοντά τους για να συνδράμω»

Οι κληρικοί επί τω ακούσματι των διαβεβαιώσεων αυτών εφησύχασαν προς στιγμήν και ασπάστηκαν εύχαρεις στην δεξιά και στην παρειά του προσώπου τον Άγιο. Όμως δεν δίνουμε όρκο για «ποιόν» προσεύχονται σήμερα αυτοί οι κληρικοί, για να βγεί μεθαύριο νέος Λαρίσης.

•Από κοντά μετρά τις δυνάμεις του ο Αρχιμ. Αχίλειος Τσούτσουρας, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης. Πολλοί Αρχιερείς « κλείνουν» πονηρά το μάτι και του δίνουν ραντεβού τη μέρα της εκλογής στην Μονή Πετράκη.
Το περίεργο είναι ότι και ο Αρχιεπίσκοπος στις κατ´ιδίαν συζητήσεις του με Αρχιερείς- που του λένε ότι θα ψηφίσουν τον Αχίλειο για λόγους συνειδήσεως και σεβασμού στη μνήμη του Ιγνατίου- αλλά και με πολιτικούς της Λάρισας που του ζητούν ευθέως την προώθηση του Αχιλείου, ο Αρχιεπίσκοπος απαντά ότι και ο ίδιος θα τον βάλει στο τριπρόσωπο. Άλλωστε όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του, αυτό ήταν η τελευταία επιθυμία του Ιγνατίου, όταν τον είδε πριν φύγει για Μαιάμι:η προαγωγή του Αχιλείου.

Γύρω από τον Αχίλειο έχουν ευθυγραμμιστεί Ιεράρχες που θέλουν να δώσουν ένα μάθημα στον Αρχιεπίσκοπο επειδή τους θεωρεί δεδομένους και πρόθυμους να ψηφίζουν τις επιλογές του. Ιεράρχες όμοροι της Λάρισας και φίλα προσκείμενοι στον Μακαριστό Ιγνάτιο θα έχουν λένε οι καλώς γνωρίζοντες ως πρώτη τους επιλογή τον Αχίλειο.
Οπως γνωρίζουμε εκ της εμπειρίας μας σε εκλογές με ανάλογα γεγονότα, όλα κρίνονται στο Τριπρόσωπο. Εκεί θα δώσουν τη μάχη τους και οι δύο πλευρές. Ποιός θα είναι πρώτος για να τραβήξει μετά την πλειοψηφία της Ιεραρχίας . Το φαινόμενο της κινούμενης άμμου, που έλεγε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, είναι πάντα επίκαιρο!

Επομένως τόσο η πλευρά του Ιερωνύμου θα προσπαθήσει να υπερισχύσει με διαφορά στον πρώτο γύρο αλλά και η πλευρά που στηρίζει τον Αχίλειο- έστω διακριτικά – θα δώσει μάχη για αξιοπρεπή παρουσία, ώστε να εγγράψει ισχυρή παρουσία, σε σημείο που θα κριθούν όλα στην τελική άκρη του νήματος.

•Ασφαλώς υπάρχουν και Αρχιερείς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να επιδιώξει στην περίπτωση αυτή το μεταθετό, όχι μόνο για να ενεργοποιήσει λίγο την αραχνιασμένη αυτή διάταξη του Καταστατικού χάρτη (που έχει να κινηθεί από το 2004 για τελευταία φορά, στην εκλογή του Θεσσαλονίκης Ανθίμου, του από Αλεξανδρουπόλεως), αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα σε έναν παλαιότερο Ιεράρχη που ποιμαίνει μικρή Μητρόπολη να προαχθεί, τρόπον τινά.Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να κάνει τέτοια ρίσκα. Θέλει όλα να γίνονται ήσυχα και χωρίς ακρότητες.
Το βέβαιο είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που δεν απέχει πολύ από την γενικότερη εικόνα που υπάρχει στη χώρα μας: όλα ρευστά και όλα αβέβαια.

Τελευταίον αλλά όχι και έσχατον. Εξαιρετική εντύπωση έχει δημιουργήσει στο κάδρο των πρωταγωνιστών αυτής της εκλογής η στάση του Αρχιμ. Ιγνατίου Μουρτζανού, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Λαρίσης που εφέρετο ως τελευταία στιγμή υποψήφιος .
Όντως υπήρξαν Ιεράρχες που υποστήριζαν την υποψηφιότητά του και εισηγούνταν στον Αρχιεπίσκοπο την προαγωγή του. Όμως ο π. Ιγνάτιος μετρώντας σωστά όλα τα δεδομένα και πιστός στη μνήμη του Γέροντά του,Μακαριστου Λαρίσης Ιγνατίου, που τους δίδαξε έμπρακτα την υπακοή και την πειθαρχία στην Εκκλησία , αποσύρθηκε εγκαίρως από την διαδικασία, επιδεικνύοντας γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και ταπείνωση.
Άλλωστε όταν μείνεις χωρίς Γέροντα και είσαι ακόμη νέος κληρικός, οφείλεις να επιδείξεις καλή διαγωγή και υπακοή για να μην σε στοχοποιήσουν οι καλοθελητές. Το έχουμε ξαναζήσει το έργο αυτό! Σίγουρα το μέλλον επιφυλάσσει κάτι καλό για τον Αρχιμ.Ιγνάτιο. Η επόμενη ημέρα θα τον βρεί έτοιμο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί όπου τον καλέσει η Εκκλησία.

Εν κατακλείδι, η εκλογή για την Μητρόπολη Λαρίσης ευρίσκεται στην τελική της ευθεία. Οι ναοί της Λάρισας θα μνημονεύουν σε λίγο το νέο Ποιμενάρχη τους και προ της εθνικής μας επετείου, της 28ης Οκτωβρίου,ενδεχομένως θα έχει ενθρονιστεί!
Και όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου,υπάρχουν βάσιμες υποψίες πλέον ότι μπορεί να έχουμε πέραν της μίας εκλογή!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Πηγή: http://www.exapsalmos.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google