Τύρναβος: Ενημέρωση σχολικών τροχονόμων


Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων του Δήμου Τυρνάβου για τη δεύτερη επίσημη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018 ήταν και η συγκέντρωση και η ενημέρωση των σχολικών τροχονόμων.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Τυρνάβου κ. Ρούλα Σουρλαντζή –Ζαχαράκη επισήμανε τα καθήκοντα και της υποχρεώσεις των σχολικών τροχονόμων και τις ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών. Ακολούθησε συζήτηση σε ένα ευχάριστο κλίμα
Με αφορμή τη συνάντηση η πρόεδρος της επιτροπής παιδείας σε δήλωσή της ανέφερε:
«Ο Δήμος μας έχει 13 Σχολικούς Τροχονόμους. Δεκατρείς άψογες κυρίες που κάθε χρόνο τις εργάσιμες μέρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης βάζοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια των παιδιών μας, αποδεικνύοντας ότι αγαπούν τη δουλειά τους.
Θα είναι μαζί μας και στον 2ο Ποδηλατικό γύρο του Τυρνάβου την Πέμπτη 20-9-2018 στις 10 το πρωί.
Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία !!!

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ

“Η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τα συχνά τροχαία ατυχήματα μαθητών μερικές φορές μπροστά σε σχολεία, ανάγκασε τον νομοθέτη να προβλέψει τον Σχολικό Τροχονόμο. Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, άρθρο 41 του Ν. 2094/92. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 τίθεται σε ισχύ ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου.
Ο Σχολικός Τροχονόμος είναι εφοδιασμένος με φορητή πινακίδα STOP, την οποία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο τροχονόμος αυτός φέρει αντανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη «σχολικός τροχονόμος».
Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, οι Σχολικοί Τροχονόμοι συγκεντρώνουν τους μαθητές στο πεζοδρόμιο και τους περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο σε μικρές ομάδες. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης που σχετίζεται με τα καθήκοντα του, ο Σχολικός Τροχονόμος υποβάλει σχετική αναφορά στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των οδηγών και πεζών προς τους σχολικούς τροχονόμους, η παραβίαση των οποίων επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα από δικαστήριο και ποινή φυλάκισης του οδηγού μέχρι ενός έτους. Με ανάλογες ποινές τιμωρείται και ο οδηγός οχήματος που συμπεριφέρεται με υβριστικά ή απειλητικά λόγια ή πράξεις προς το σχολικό τροχονόμο που εκτελεί υπηρεσία ή παρεμβάλλει δυσχέρειες ή άλλες προκλητικές συμπεριφορές.
Όταν δείτε ένα σχολικό τροχονόμο να εκτείνει την πινακίδα στοπ πάνω από την επιφάνεια του δρόμου, σταματήστε, θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια είτε υπήρχε άσφαλτος είτε χωματόδρομος!”

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας