Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Δήμο Τυρνάβου


Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων, που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.


Οι Σχολικές Επιτροπές  και η Αντιδημαρχία Πρασίνου & Καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου καλούν τους πολίτες του Δήμου Τυρνάβου να κάνουν πράξη το μήνυμα της «Παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο», όχι μόνο στις 22/9 αλλά να το διατηρήσουν και να το κάνουν συνήθεια, για να περάσουν ένα θετικό μήνυμα στη νεολαία. Άλλωστε  με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δείξουμε έστω και λίγο την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για τον πλανήτη, μας δίνεται και η ευκαιρία να γυμνάσουμε το σώμα μας, να κυκλοφορήσουμε σίγουρα πιο άνετα στους δρόμους και γιατί όχι να ανοίξουμε και άλλο ένα παράθυρο στους ορίζοντές μας για την αστικό περιβάλλον που ζούμε!
Ο Δήμος μας  έχει προγραμματίσει για τη δεύτερη επίσημη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας  τις εξής δράσεις  για το 2018 :
⦁ 2ος Ποδηλατικός Γύρος Τυρνάβου, την Πέμπτη 20/9/2018 με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της Πόλης αλλά και όποιων δημοτών επιθυμούν να συμμετάσχουν.
⦁ Μουσική βραδιά στην Πλατεία της  βιβλιοθήκης του Τυρνάβου
⦁ Συγκέντρωση και ενημέρωση των σχολικών τροχονόμων.
⦁ Διαγραμμίσεις στους δρόμους κοντά στα σχολεία για την εύρυθμη προσέλευση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
⦁ Συνέχιση  των ενεργειών που έγιναν την περσινή χρονιά με οδικές σημάνσεις.
Ας  έχουμε όλοι σαν βασική αρχή να ακολουθούμε τους κανόνες, να μην παρκάρουμε σε σημεία που ισχύει η απαγόρευση στάθμευσης, να μην κλείνουμε τις ράμπες που προορίζονται για ΑΜΕΑ και τις μητέρες με καρότσι, να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας όπου αυτό δεν χρειάζεται, να διευκολύνουμε την κίνηση των ποδηλάτων  και να σεβόμαστε τους πεζούς.

 

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google