Ο δάκος απειλεί τις ελιές…

Ανακοίνωση  της δημοτικής Παράταξης «Νέα Δύναμη» του δήμου Τεμπών Πρόβλημα εκτεταμένης προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο της ελιάς πολλών ελαιώνων του δήμου Τεμπών διαπιστώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, καθώς στελέχη της δημοτικής Παράταξης «Νέα Δύναμη» καθημερινά γίνονται αποδέκτες πολλών παραπόνων από ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Μανώλης δηλώνει ότι αν και φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας εκ μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας ξεκίνησε έγκαιρα και εφαρμόστηκαν δολωματικοί ψεκασμοί, οι μετρήσεις του δάκου στις παγίδες της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας παραμένουν υψηλές και οι προσβολές των καρπών είναι σημαντικές για την εποχή.

Ο κ. Γ. Μανώλης σε επικοινωνία του με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας κ. Δ. Σταυρίδη, ενημερώθηκε ότι η ΔΑΟΚ Λάρισας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια που θα επιτρέψουν να γίνουν επιπρόσθετοι ψεκασμοί απ’ όσους έχουν προβλεφθεί από το ΥΠΑΑΤ για το 2018 στην ΠΕ Λάρισας.

Κατόπιν, ο κ. Γ. Μανώλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με το πρόβλημα εκτεταμένης προσβολής του ελαιοκάρπου από τον δάκο της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Τεμπών.

Επίσης, του ζήτησε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση υλοποίησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να εγκριθούν τα επιπρόσθετα κονδύλια για την εφαρμογή περισσότερων ψεκασμών το φθινόπωρο, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μεγαλύτερων προσβολών οπότε και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου.