Το ΕΚΝΛ πραγματοποίησε σύσκεψη Δ.Σ σωματείων για τον προγραμματισμό δράσης.

Πραγματοποιήθηκε χθές Τρίτη 28/8/2018, σύσκεψη του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, με Δ.Σ Σωματείων, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα προβλήματα των εργαζομένων και προγραμματισμός δράσης του Σεπτέμβρη, με επίκεντρο την συμμετοχή του ΕΚΝΛ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη.
Την εισήγηση στη σύσκεψη, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές και στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη Δ.Σ σωματείων.

Στην εισήγηση ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, ανέφερε τα εξής:

«Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, οι αλλαγές προσώπων σε ορισμένα υπουργεία που έκανε ο πρωθυπουργός, πριν λίγες ώρες, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργατοϋπαλλήλων και των φτωχών λαικών στρωμάτων. Είναι ενταγμένες στην γενικότερη προσπάθεια της, που ξεκίνησε επίσημα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη πριν λίγες ημέρες, αλλά και με δηλώσεις στελεχών της, να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια και ότι τώρα θα μοιράσει κάποια ψίχουλα για να νομιμοποιήσει τη μεγάλη αρπαγή εισοδήματος και δικαιωμάτων που μας έκαναν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με την Ε.Ε και την εργοδοσία, τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Αυτό θα κάνει και στην ΔΕΘ, προκειμένου να περάσει την υποταγή των εργαζομένων στις αντεργατικές πολιτικές και στη λογική του μικρότερου κακού, στη λογική της χαμοζωής για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Βαλκάνια και γενικότερα για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, δημιουργώντας μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς.
Βεβαίως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική για την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους και τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, που υποφέρουν εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η «ανάπτυξη» τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, την σύνταξή μας, την ασφάλιση μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν εδώ.
Μόνο η λαϊκή πάλη, με την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών μπορεί να τους καταργήσει!
Το τέλος του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τους 700 περίπου αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους και ρυθμίσεις, αλλά συνέχιση αυτής της αντεργατικής πολιτικής, είτε είναι η σημερινή κυβέρνηση, είτε η Ν.Δ, είτε όποια άλλη αστική κυβέρνηση, γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ότι με την πολιτική της για την απασχόληση και τη σχετική ανάκαμψη της οικονομίας η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, δεν αντανακλά την πραγματικότητα, γιατί οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης, ένα κομμάτι που δούλεψε στα εποχιακά επαγγέλματα τώρα θα περάσει ξανά στην ανεργία, πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα ετησίως.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, την περίοδο 2011-2017 καταγράφεται συνεχής και μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθεί το ύψος των μισθών.
Την περίοδο Ιούνης 2012 – Ιούνης 2017 οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν 120%! Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, οι προσλήψεις πλήρους εργασίας το 2013 αντιστοιχούσαν στο 53,85% του συνόλου των προσλήψεων, έναντι 46,15% των προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
Τα επόμενα χρόνια καταγράφεται συνεχής μείωση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, που το 2017 έφτασαν το 45,13%, έναντι 54,87% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Σε ότι αφορά τα πιο πρόσφατα στοιχεία, για τον Ιούλη του 2018 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αποτέλεσαν το 45,31% επί των συνολικών προσλήψεων, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης το 41,43% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης το 13,26%. Το ισοζύγιο γι’ αυτόν το μήνα ήταν αρνητικό, καθώς οι απολύσεις ήταν 8.610 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Η πορεία των μισθών από το 2011 έως το 2017 είναι φθίνουσα, με έτος «ορόσημο» το 2012, οπότε με την ΠΥΣ 6/2012 καθιερώθηκε ο «υποκατώτερος» μισθός και επήλθε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 22%. Έτσι, παρά την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΙΚΑ (μετέπειτα ΕΦΚΑ) καταγράφουν μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνη του 2011 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.230,5 ευρώ και τον Ιούνη του 2017 ήταν 905 ευρώ (μείωση 325,5 ευρώ ή 26,5%). Ειδικότερα, ο μέσος μισθός στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, μειώθηκε 18,8% και ο μέσος μισθός στις θέσεις μερικής απασχόλησης 35%.
Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική δαπάνη της συνολικής απασχόλησης, παρατηρείται το εξής: Η συνολική απασχόληση τον Ιούνη του 2011 ήταν 1.776.740 άτομα και η συνολική μισθολογική δαπάνη ήταν σχεδόν 2,18 δισ. ευρώ. Τον Ιούνη του 2017 η συνολική απασχόληση ήταν 2.277.379 εργαζόμενοι και η συνολική μισθολογική δαπάνη ήταν 2,06 δισ. ευρώ.
Έτσι, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 28,2%, η μισθολογική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,5%, κάτι που δείχνει τα τεράστια περιθώρια κέρδους που διαμόρφωσε για το κεφάλαιο η αντεργατική νομοθεσία των περασμένων ετών, την οποία διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση.
Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, αφού διατηρείται όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι έχει προνοήσει με νόμο του 2017, για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, που η ισχύς τους είχε ανασταλεί με τα μνημόνια, είναι μια νέα απάτη.
Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (13/6/2018) για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων της επεκτασιμότητας (οι συμβαλλόμενοι εργοδότες να απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζόμενων του κλάδου), η κυβέρνηση χωρίς ντροπή, παραχωρεί δικαίωμα βέτο στην εργοδοτική οργάνωση για την επέκταση της ΣΣΕ με το τρικ της προϋπόθεσης κατάθεσης του μητρώου μελών της, κάτι που επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια της εργοδοτικής οργάνωσης!
«Σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της και της συνακόλουθης αδυναμίας τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επέκταση της ΣΣΕ δεν είναι δυνατή».


Με το τρικ αυτό, η βασική αρχή της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, που μεταβατικά είχε ανασταλεί, όχι μόνο δεν επανήλθε από 21 Αύγουστου, αλλά δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.
Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, αφού πρώτα διατήρησε για 4 χρόνια την άθλια ΠΥΣ 6/2012, που τον πετσόκοψε κατά 22%, ετοιμάζεται να βάλει για πρώτη φορά σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο Βρούτση – Σαμαρά (ν. 4172/2013), με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται μόνιμα με απόφαση του αστικού κράτους, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με καθοριστικό στοιχείο τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.
Να θυμίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση, χτύπησε περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία, με το νόμο 4512/2018 που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για την προκήρυξη απεργίας από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, χτυπώντας το απεργιακό δικαίωμα μέσα στους χώρους δουλειάς.
Διευκόλυνε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Με το νόμο 4472/2017 κατάργησε ακόμα και αυτόν τον ελάχιστο περιορισμό της λεγόμενης «διοικητικής έγκρισης» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, αντικαθιστώντας τον με μια τυπική και χωρίς ουσία «διαδικασία κοινοποίησης» των ομαδικών απολύσεων από τις επιχειρήσεις προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Βάθυνε το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, θεσπίζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, στις «τουριστικές περιοχές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, που επεκτείνεται και αλλού.
Επιπλέον, με βάση την απόφαση του Γιούρογκρουπ, προβλέπεται η συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η περιλαμβάνεται η δέσμευση της Ελλάδας για διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων με βάση τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί. Αυτά είναι:
Η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020, που θα αποφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις τσέπες των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Θα χάσουμε ένα ακόμα μισθό οι περισσότεροι εργαζόμενοι απ’ αυτό.
Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τον Δεκέμβρη του 2019.
Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στους αγρότες έως το 2022, που θα ανέλθει στο 20% του εισοδήματός τους.
Θα επανεξετασθούν επίσης τα επιδόματα αναπηρίας, που θα οδηγήσουν σε περιορισμό των δικαιωμάτων, αφού πέρα από το σφαγείο των ΚΕΠΑ, προστίθεται τώρα και ο κόφτης της λειτουργικότητας.
Παράλληλα η εργοδοσία αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους. Σε πολλούς χώρους έχουμε απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, παραβίαση του ωραρίου και κάθε δικαιώματος που απέμεινε. Στις Τράπεζες ετοιμάζονται 5-7.000 «εθελούσιες» απολύσεις, με το κλείσιμο 1.000 περίπου καταστημάτων.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, πρέπει να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και γενικότερα για όλα τα προβλήματα, με ταυτόχρονη αποκάλυψη και εξουδετέρωση της απάτης κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και εργοδοσίας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους, αλλά και του βρώμικου ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος, από την ΓΣΕΕ έως τα σωματεία, βάζοντας πλάτη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και υπονομεύοντας τους αγώνες και την ανασύνταξη του σ.κ.
Να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους να καθυποτάξουν εργατικά και λαϊκά τμήματα στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου. Να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά τη λογική του μικρότερου κακού και το κλίμα εφησυχασμού, που αποτελούν δηλητήριο για το λαό.
Το άθλιο αντεργατικό καθεστώς που έχουν επιβάλει στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων, δεν σκοπεύουν να το πάρουν πίσω, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε η Ν.Δ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, αλλά θέλουν να το κάνουν πιο άγριο, έχοντας στήριξη σ’ αυτή την προσπάθεια, από τους εργοδοτικούς-κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
Τα βάσανα της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, δεν θα τελειώσουν ποτέ, αν δεν οργανωθεί και δεν ξεσηκωθεί η πλειοψηφία που στέκει ακόμα παθητική, για να ανατρέψει όχι μόνο την σημερινή και κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Αποτελεί εμπαιγμό για την εργατική τάξη, το δήθεν ενδιαφέρον με δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΕΒ, για κάποια αύξηση-κοροϊδία του κατώτερου μισθού, όπως στην Πορτογαλία 0,88 λεπτών την ημέρα, όταν αυτοί τον μείωσαν 22% & 32% και τον εφαρμόζουν χρόνια τώρα, μαζί με την κατάργηση των ΣΣΕ, αρνούμενοι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου για την επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν την κρίση, την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, που καταθέσαμε στη Βουλή τον Οκτώβρη του 2016, το ΕΚΝΛ με άλλες 535 συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν μαζικά την πλάτη στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ν.Δ και των άλλων αστικών κομμάτων, να υποτάξουν το λαό στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί, ζητούν από το να ανοίξει το ασφαλιστικό μέχρι και την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Καμία ανοχή σ’ αυτές τις πολιτικές, καμία αυταπάτη και μείωση των απαιτήσεων, ούτε και απογοήτευση. Η μοιρολατρία, η λογική δεν γίνεται τίποτα, ο φόβος, δεν γλίτωσε κανέναν από τα χειρότερα. Αυτό το δείχνει η πείρα μας.
Να βάλουμε σε προτεραιότητα την ανάγκη διεκδίκησης των αιτημάτων που έχουμε για την ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά και την ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όχι να συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.
Με την ταξική οργάνωση και τον αγώνα μας έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές και να επιβάλουμε τις διεκδικήσεις μας για:
Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των 3 μνημονίων.
Πλήρη-σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με ΣΣΕ.
Άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κανείς να μην αμείβεται κάτω απ’ αυτό.
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ! Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας 600 ευρώ μηνιαίως. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης σε τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαικές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.
Κάτω οι δυσβάσταχτοι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Ατομικό ετήσιο αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Να μην γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη στους άνδρες και τα 55 στις γυναίκες, τα 55 και 50 στα ΒΑΕ.
Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους σπουδαστές-φοιτητές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.
Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!
Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά στην Κ.Α, την υγεία και παιδεία.

Πρώτη αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την Ε.Ε και όλα τα κόμματα που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, που φέτος η κυβέρνηση έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ. Η αναχώρηση των λεωφορείων μας θα γίνει στις 2.30 μ.μ, από το χώρο της Λαϊκής της Τετάρτη δίπλα στον Πηνειό και η μετακίνηση θα είναι δωρεάν. Να οργανωθεί η συμμετοχή κατά σωματείο.
Να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις των Δ.Σ των σωματείων και να αποφασίσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλειάς με το κάλεσμα που βγάλαμε, αλλά και αριθμό κόσμου που θα φέρουν στο συλλαλητήριο.

Παράλληλα αυτό το διάστημα προγραμματίζουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ την Τρίτη 4/9, στις 11 το πρωί, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, όπου δεν έχουν κανένα γιατρό (Οφθαλμίατρο, Οδοντίατρο, Πνευμονολόγο, Δερματολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ρευματολόγο, Ακτινολόγο, Ψυχίατρο), ενώ σε άλλες ειδικότητες έχει μόνο 1 γιατρό (Γυναικολόγο, Ορθοπεδικό, Παιδίατρο, Μικροβιολόγο που πάει μια φορά τη βδομάδα), αλλά και σε νοσηλευτές, σε εξοπλισμό, με δεδομένο ότι οι απαντήσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ δείχνουν ότι θα συνεχισθούν τα προβλήματα, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησής της υγείας.
Συνέχιση των παρεμβάσεών μας για την διεκδίκηση της κατασκευής του ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΦΚΑ (στείλαμε εκ’ νέου επιστολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ, με την οποία ζητάμε να γίνει το νέο κτίριο).
Παρεμβάσεις για να παρθούν όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς να πληρώνει κανένας γονιός τροφεία.
Παρεμβάσεις για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας».

ΕΚΝΛ

ΕΚΝΛ

ΕΚΝΛ

ΕΚΝΛ