Σήμερα για 4η συνεχόμενη χρονιά έρχονται στη Γιορτή Κρασιού στον Αμπελώνα, ο Γιάννης Καψάλης, η Γιώτα Γρίβα, ο Μάκης Τσίκος μαζί με το επιτελείο τους.
Οι εκδηλώσεις της 59ης Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα κλείνουν με τον μοναδικό Γιάννη Καψάλη, την αγαπημένη Γιώτα Γρίβα, τον βιρτουόζο του κλαρίνου Μάκη Τσίκο και τον Ζήση Κασιάρα στο βιολί σε ένα λαϊκο, δημοτικό, παραδοσιακό γλέντι που θα ξεσηκώσει τους πάντες.
Μαζί τους σε μία εμφάνιση έκπληξη και ο δικός μας Μοναδικός Μιχάλης Παπαματθαίου με όλες τις μεγάλες του επιτυχίες.
Ο Γιάννης Καψάλης…ξεκίνησε ακούγοντας τον παππού του Χρόνη Καψάλη,έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στο κλαρίνο και φυσικά τον πατέρα του Σταύρο που συνεχίζει να επιτελεί και να αφήνει έργο στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική…πώς θα μπορούσε λοιπόν να ξεφύγει από όλον αυτόν τον πλούτο που είχε μικρός;;
Σε πολύ μικρή ηλικία θυμάται τον εαυτό του, αντί να παίζει όπως όλα τα παιδάκια, αυτός μαζί με τον αδερφό του Χρόνη, όπου ασχολείται με τα κρουστά, κλείνονταν με τις ώρες μέσα σε ένα χώρο όπου ο πατέρας τους έβαζε τα ηχητικά και ο ίδιος με μια κιθάρα και ένα μικρόφωνο και ο αδερφός του με δυό πιρούνια να παίζει ντράμς,βτραγουδούσε ώσπου έκλεινε ο λαιμός του.
Πρώτη φορά τραγούδησε σε πανηγύρι στο χωριό του, στη Ζίτσα Ιωαννίνων σε ηλικία 12 ετών και είπε το ”Πιό καλή η μοναξιά” του Γιάννη Πάριου.
Ο πατέρας του τον έβαλε να μάθει κιθάρα,φωνητική και Βυζαντινή μουσική.
Θεωρεί ότι μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος του θα δίνει την ψυχή του και τη φωνή του για το τραγούδι και έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στον κόσμο που τον αγαπάει…
Η Παναγιώτα Γρίβα γεννήθηκε στο Κότελ της Βουλγαρίας από γονείς Σαρακατσάνους*.
Τελείωσε το μουσικό σχολείο στην πόλη που γεννήθηκε με ταμπουρά και παραδοσιακό τραγούδι (1993-1998). Στη συνέχεια φοίτησε στην Ακαδημία Μουσικής και Χορευτικής Τέχνης στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) με παραδοσιακό τραγούδι και διεύθυνση παραδοσιακής ορχήστρας και χορωδίας (1998-2003).
Για πρώτη φορά τραγούδησε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων στη Βουλγαρία το καλοκαίρι του 1999. Έπειτα συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων.
Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά ήταν “Μας πήρε η μέρα και η αυγή” το 2002.
Ακολούθησαν:
“Σαρακατσάνικο φλουρί”, 2002
“Πιστά στην παράδοση”, 2004
“Γιασεμάκι μου”, 2007
“Και γλέντι και χορός”, 2008
“Έλα ν’ αλλάξουμε καρδιές”, 2010.
Τελευταία κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ με τίτλο “Απόψε ήρθε να με δεί”, 2012.
Επίσης έχει πολλές συμμετοχές σε δίσκους.
Από το 2003 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2005 άρχισε τις σπουδές της στη βυζαντινή μουσική στο Εθνικό Ωδείο.
* Οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαίο ελληνικό φύλο. Carsten Hoeg, Δανός γλωσσολόγος,
καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
(πληροφορίες από www.katafylli.gr)
Ο Μάκης Τσίκος, ένα ανερχόμενο αστέρι στο κλαρίνο…γεννήθηκε στον Καναδά και 8 ετών ήρθε στην Ελλάδα. Η καταγωγή του είναι απο το Μορφάτι Θεσπρωτίας,αλλά οι συγγενείς του μαζί με τους δικούς του μεταφέρθηκαν στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών.
Εκεί έμεινε μέχρι 20 ετών και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και εργάζεται έως και σήμερα στα ”ΑΓΡΙΜΙΑ”.
Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, διότι ο πατέρας του παίζει κλαρίνο και ήθελε να πηγαίνει μαζί του, όμως γρήγορα συνειδητοποίησε πως του άρεσε να παίζει κ ο ίδιος κλαρίνο.
Παίζει σχεδόν όλα τα μουσικά όργανα,όμως ο πατέρας του τον συμβούλεψε να αφοσιωθεί σε ένα όργανο,αλλιώς θα γινόταν μέτριος. Έτσι επέλεξε το κλαρίνο.
Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες και τον έχουν προτιμήσει σε πολλές δισκογραφικές δουλειές.
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τη δική του δισκογραφική δουλειά που δεν είνα ακριβώς στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού, διότι θέλει να την κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες, όπως Τουρκία, Αραβία κλπ. Είναι μια δουλειά όπου ο ίδιος την αποκαλεί ”έθνικ” και συμμετέχουν σε αυτή οι καλύτεροι μουσικοί.
Αυτό το καλοκαίρι θα τον απολαύσετε σε πανηγύρια,χορούς και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.