Λάρισα: Νέες πινακίδες – νέα δεδομένα

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και Νέες Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις

Το Σ.Β.Α.Κ. είναι ολοκληρωμένη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες – συγκοινωνιολόγους με στόχο την αλλαγή του περιβάλλοντος και της λειτουργίας όλου του ευρύτερου κέντρου της πόλης. Πρόκειται για μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής και η οποία θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.

Η μελέτη δρομολογεί:

1. Την αλλαγή της κυκλοφοριακής οργάνωσης του Κέντρου της πόλης με κάθετη και οριζόντια σήμανση.

2. Έργα:
 Ανακατασκευής όλων των συλλεκτήριων οδών
 Μετατροπή των υπολοίπων οδών του κέντρου σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμους
 Δημιουργία νέου μεγάλου δικτύου ποδηλατοδρόμων (40χλμ)

Στην παρούσα φάση υλοποιούνται έργα και αλλαγές όπως η ανακατασκευή της οδού Ηπείρου, της Μανδηλαρά, της Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Βενιζέλου, της Φιλελλήνων, της Ασκληπιού οι οποίες αποτελούν τμήμα του συνολικού σχεδιασμού του κέντρου.

Ο στόχος είναι:
1) Η δημιουργία ενός βασικού συλλεκτήριου οδικού δικτύου, το οποίο οι οδηγοί των οχημάτων θα έχουν στη διάθεσή τους για να κινηθούν και να σταθμεύσουν.
2) Η μετατροπή όλων των τοπικής σημασίας οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Η κυκλοφοριακή οργάνωση των τοπικών οδών έχει ως φιλοσοφία τη δημιουργία οδών μονής κατεύθυνσης, με συχνές εναλλαγές στη φορά κίνησης, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι διαμπερείς κινήσεις μέσω αυτών. Θα δημιουργηθούν κυκλοφοριακές κυψέλες – γειτονιές, όπου οι κινήσεις οχημάτων θα έχουν ως τελικό προορισμό τις παρόδιες ιδιοκτησίες και όχι τη διαμπερή κυκλοφορία. Το δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας της κάθε κυκλοφοριακής κυψέλης οργανώνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί μεν την πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες, με χαμηλές ταχύτητες (20χλμ/ώρα), συγχρόνως όμως να αποθαρρύνει και να βραδυπορεί τους διερχόμενους οδηγούς εξωθώντας τους στο συλλεκτήριο οδικό δίκτυο της πόλης.

Η οδός Κολοκοτρώνη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Έως πρότινος αποτελούσε διαμπερή οδό η οποία εξυπηρετούσε την πρόσβαση των αυτοκινήτων από και προς το στενότερο πυρήνα του κέντρου της πόλης, δηλαδή αποτελούσε μέρος του συλλεκτήριου οδικού δικτύου της. Αρκετοί συμπολίτες μας τη χρησιμοποιούσαν για να κινηθούν από τη διασταύρωσή της με την οδό Ιουστινιανού μέχρι και την 23ης Οκτώβρη. Αυτό αλλάζει. Με το νέο σχεδιασμό μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. Με την τρέχουσα εργολαβία αλλάζει η μονοδρόμηση τμήματός της. Άμεσα θα υλοποιηθούν νέες αλλαγές μονοδρομήσεων στην περιοχή ενώ αναμένεται η έναρξη του έργου για την ανακατασκευή της.

Πρέπει με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι ένα μέρος της χρονικής διάρκειας των έργων οφείλεται στη σπουδαία και αναγκαία δουλειά που κάνει η ΔΕΥΑΛ με την αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων αγωγών ύδρευσης στα συγκεκριμένα έργα. Πρόκειται για αφανή αλλά απίστευτη ωφέλεια.

Μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η ρύθμιση στις παρακάτω οδούς:

 Στην οδό ΣΟΥΤΣΟΥ από ΗΠΕΙΡΟΥ έως ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση προς την οδό ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 Στην οδό ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ από ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ έως ΗΠΕΙΡΟΥ. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση προς την οδό ΗΠΕΙΡΟΥ.
 Στην οδό ΜΙΑΟΥΛΗ από ΗΠΕΙΡΟΥ έως ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση προς την οδό ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ.

Παρακαλούμε οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών. Η υπομονή όλων και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα είναι αναγκαία.

ΛΑΡΙΣΑ

ΛΑΡΙΣΑ

ΛΑΡΙΣΑ

 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΣ