Χωρίς φόβο, ενάντια στη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου

Ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου σχετικά με τις κλοπές στο Ανοιχτό Θέατρο «Λατόμι».

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης θα βρει τα λεφτά για την αντικατάσταση των κλεμμένων προτομών, όπως τα είχε δώσει και την πρώτη φορά μιας και ένα σημαντικό μέρος των εξόδων το κάλυψε τότε ο ίδιος με δικά του χρήματα, όντας Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εκλαμβάνουμε ως απόπειρα χιούμορ, όχι και τόσο επιτυχημένη, τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε τοπική εφημερίδα και προσεγγίζουν ανατομικά χαρακτηριστικά κρύβοντας, όπως θα μπορούσε να πει κανείς, έναν λανθάνοντα ρατσισμό.
Όσον αφορά στην μεταφορά και την μετεγκατάσταση των προτομών, ενημερώνουμε πως δεν υπήρξε ποτέ δέσμευση της δημοτικής αρχής, απλά σκέψεις και προβληματισμοί που συζητήθηκαν και με τον καλλιτέχνη. Οι προτομές στήθηκαν στο προαύλιο του Ανοιχτού Θεάτρου «Λατόμι» με τη σύμφωνη γνώμη της τότε δημοτικής αρχής και του γλύπτη κ. Καλακαλά. Ως εκ τούτου η μετεγκατάστασή τους θα αφαιρούσε το αξιακό φορτίο που διαθέτουν. Όπως για παράδειγμα, οι υπάρχουσες προτομές των τραγικών έξω από τον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα δεν προκαλούν σε κανέναν ιδιαίτερη συγκίνηση λόγω μη συσχέτισης με το χώρο τοποθέτησής τους.
Για την ιστορία, αναφέρουμε πως παραλάβαμε το θέατρο με σάπια ξύλινη σκηνή, η οποία αντικαταστάθηκε ολόκληρη από νέο υλικό, ενώ παράλληλα δεν υπήρχε πόρτα και λοιπός εξοπλισμός σε καλή κατάσταση και όλα αυτά αντικαταστάθηκαν και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που όλοι γνωρίζουμε. Και σε κάθε περίπτωση είναι επαναλαμβανόμενες οι παρεμβάσεις και οι αποκαταστάσεις βλαβών λόγω βανδαλισμών που υφίσταται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο χώρος.
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο ζητήματα
Πρώτον, μας απασχολεί πάρα πολύ η έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, την οποία σε συνεργασία με τις αρμόδιες δομές της πολιτείας προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε, χωρία αυτό να σημαίνει υποχώρηση του δημόσιου χώρου, κάτι που τελικά θα ήταν ήττα συνολικά της κοινωνίας.
Και δεύτερον, όταν ο χώρος ζητήθηκε ή ζητείται, παραδίδεται για χρήση μετά από ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου σε άριστη κατάσταση, όπως θα γίνει και με τη συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη στις 5 Σεπτέμβρη.