Ροδιά – Σκαμνιά – Καρυά

Ο νομός Λάρισας, από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της χώρας, με πληθυσμό που φτάνει τους 300.000 κατοίκους, θεωρείται από πολλούς ως η «καρδιά» της Ελλάδας. Καμπίσιος, ορεινός, αλλά και παραθαλάσσιος αφού η ακτογραμμή του ξεπερνάει τα 70 χιλιόμετρα. Έπρεπε να σημειωθεί, πριν μερικά χρόνια, το δυστύχημα -αφού κόστισε μια ανθρώπινη ζωή- με τις βραχοπτώσεις στα Τέμπη για να περάσει η μισή Ελλάδα από τις εναλλακτικές διαδρομές και να δουν Έλληνες και ξένοι τα υπέροχα παράλια του νομού Λάρισας.

Από Αγιόκαμπο – Βελίκα – Κουτσουπιά – Παλιουργιά – Κόκκινο Νερό – Στόμιο – Αλεξανδρινή – Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό και μετά Πιερία Πλαταμώνας.

Για μας τους κατοίκους του νομού Λάρισας αυτές οι διαδρομές είναι γνωστές και τις απολαμβάνουμε. Σκεφτήκατε όμως ότι υπάρχουν δίπλα μας, κοντά μας, αρκετές ακόμη διαδρομές οι οποίες όμως είναι άγνωστες σε πολλούς;

Ένα τέτοιο οδοιπορικό, ξεκινά η «Ε» αποκαλύπτοντας (και δημοσιεύοντας ανά διαστήματα) διαδρομές, του βουνού, του κάμπου, αλλά και της θάλασσας…

ΛΑΡΙΣΑ – ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ – ΣΚΑΜΝΙΑ – ΚΑΡΥΑ -ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Ένα από πλέον ζωντανά ορεινά κεφαλοχώρια είναι η Καρυά Ολύμπου σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Πρόκειται για ένα δυναμικό χωριό όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα, ταβέρνες για φαγητό, αλλά και καφέ και μπαρ για ποτό και νυχτερινή έξοδο.

Από τη Λάρισα η διαδρομή είναι μοναδική και σύντομη χιλιομετρικά. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και η απόσταση από Λάρισα μέσω Αμπελώνα – Ροδιάς είναι λιγότερο από τα 50 χιλιόμετρα.

Ας ξετυλίξουμε όμως τη διαδρομή: Περνώντας τον Αμπελώνα και φτάνοντας στη Ροδιά διανύουμε διαδρομή μέσα από το λιβάδι Τσακίρι – Γκουνταμάνι. Η κορυφή Γκουνταμάνι ή Γοδαμάν είναι η δεύτερη κορυφή του Κάτω Ολύμπου με 1.419 μέτρα υψόμετρο, μετά τη Μεταμόρφωση με υψόμετρο 1.588 μέτρα, απέναντι από την Καλλιπεύκη.

Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο γυρίζοντας πίσω το βλέμμα ατενίζεις τον κάμπο της Λάρισας και του Τυρνάβου, ενώ μπροστά σου βλέπεις χαμηλά το οροπέδιο της Σκαμνιάς – Καρυάς και πιο ψηλά, καθηλώνεσαι από το μεγαλείο του Θεϊκού Βουνού, του Ολύμπου. Η εικόνα μοναδική. Ο άνθρωπος του κάμπου μόλις σε μισή ώρα και κάτι βρίσκεται κάτω από τις τραχιές κορφές του Ολύμπου.

Σε πέντε λεπτά της ώρας διανύοντας έναν νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο η φιλόξενη Συκαμινέα, η Σκαμνιά όπως την έλεγαν παλιά. Το καφενεδάκι πάνω από την πλατεία έχει τα πάντα από καφέ – τσίπουρο και άλλα ποτά και πολύ καλούς μεζέδες. Με κατεύθυνση την Καρυά ο επισκέπτης μπορεί να κάνει στάση στον ξενώνα του χωριού, του Συλλόγου Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» ο οποίος διαθέτει σύγχρονα δωμάτια με τιμή το δίκλινο πάρα πολύ προσιτή ενώ διαθέτει καφέ και ταβέρνα.

Η Καρυά είναι μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Κεφαλοχώρι και δυναμικό χωριό με δυνατή τοπική οικονομία. Η πλατεία του χωρίου φιλόξενη με τα υπεραιωνόβια πλατάνια να προσφέρουν δροσιά και τις ταβέρνες ό,τι καλύτερο. Τα καφέ φιλοξενούν νέους και νέες από την περιοχή, αλλά και από τα παράλια της Λεπτοκαρυάς, ειδικά τώρα το καλοκαίρι αφού η απόσταση είναι μόλις 24 χιλιόμετρα καλοδιατηρημένου ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Επίσης στην Καρυά υπάρχουν προτάσεις φιλοξενίας και εστίασης τόσο στο κέντρο όσο και έξω από αυτό.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σταυροπηγιακό μοναστήρι της Παναγίας Κανάλων στη διαδρομή από Καρυά για Λεπτοκαρυά συνολικής διαδρομής 24 χιλιομέτρων. Μετά τη μονή Κανάλων η θάλασσα του Θερμαϊκού στη Λεπτοκαρυά είναι ορατή και σε λίγα λεπτά βρίσκεσαι κοντά της. Σημαντικό και το γεγονός του μαγνητικού πεδίου όπου ενώ ο δρόμος είναι ανηφορικός το αυτοκίνητο ανεβαίνει μόνο του και το νερό που θα ρίξει κάποιος στο δρόμο αντί να πάει προς τα κάτω και αυτό ανηφορίζει.

Του Κώστα Τσόλα – Εφημερίδα Ελευθερία.