Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή» και «Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου», που οργάνωσε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» την Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 και ώρα 11:00 στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιπεύκης.
Για το βιβλίο, «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή», του Αποστόλη Αστ. Παπαϊωάννου, αλλά και για τον ίδιο τον δημιουργό, μίλησε ο γιατρός Γιώργος Μεριστούδης (καρδιολόγος), οποίος εξήρε το ποιητικό έργο του δημιουργού, έκανε αναδρομή σε λόγια του Νίκου Καζαντζάκη και κατέληξε: «Οι ποιητές αφήνουν συναισθητικά ίχνη στο πέρασμά τους και ποτέ αποδείξεις και αυτό τους καθιστά θελκτικούς και συνάμα απόμακρους. Η αέναη επιθυμία για επιστροφή στη νιότη και ο καταλυτικός ρόλος της ποίησης έχει (όχι πάντα) ευεργετικά αποτελέσματα… Εκεί θα λάμψει το χάρισμα του ποιητή ώστε να δείξει το φως κι όχι το σκότος στον εαυτό του και στους αναγνώστες του».
Για το βιβλίο, «Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου», μίλησαν:
Ο Απόστολος Αστ. Παπαϊωάννου, συνταξιούχος δάσκαλος και μουσικός, (ο δημιουργός του «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή»), εκφράζοντας σειρά συναισθημάτων και ανασύροντας μνήμες με ερεθίσματα τόσο τα λίγα περιγραφικά στοιχεία του βιβλίου όσο και από το πλήθος των φωτογραφιών, λέγοντας πως «αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις… εδώ έχουμε 300 φωτογραφίες άρα τόμους ολόκληρους… και
Ο Βαγγέλης Κυριατζής, οικονομολόγος – επιχειρηματίας, από την Κρανιά Κάτω Ολύμπου, που ζει στην Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Βαγγέλης Κυριατζής, εκτός των άλλων αλλά και για να δείξει την αξία που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο λεύκωμα (και κάθε παρόμοιο), έκανε ένα ιστορικό άλμα στο χρόνο τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. «Φανταστείτε, το βιβλίο λεύκωμα αυτό να είχε γραφτεί το 1918, πόσα στοιχεία και πόση γνώση θα μας προσέφερε… φανταστείτε τώρα τους απογόνους μας, που θα το ξεφυλλίζουν το 2118, πόσες πληροφορίες θα έβρισκαν για μας, για τους μακρινούς, πριν 100 χρόνια προγόνους τους»!
Κατέθεσε επίσης και την πρόταση – άποψή του για την Καλλιπεύκη και των κάμπο της, των 5 χιλιάδων στρεμμάτων: Να αποκαλείται στο εξής έτσι όπως είναι, το υψηλότερο κατοικημένο οροπέδιο της Ελλάδας, των Βαλκανίων μια και έχει το προνόμιο να βρίσκεται στα 1154 μέτρα!
Στη συνέχεια, η Ματίνα Παπαδόντα και ο Αποστόλης Αστ. Παπαϊωάννου, διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή».
Προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο, που δείχνει την Καλλιπεύκη από ψηλά και βίντεο, που ήταν ένα γρήγορο «ξεφύλλισμα» του βιβλίου – λευκώματος «Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου».
Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο Αποστόλης Γκουγκουλιάς, δασοφύλακας, που μοίρασε άριστα τον λόγο, ευχαρίστησε όλους και τόνισε πως η δύναμη του Συλλόγου (του κάθε συλλόγου) είναι τα μέλη του, που έχουν την ηθική υποχρέωση της παρουσίας σε δράσεις και εκδηλώσεις του και την ηθική υποχρέωση επίσης να συνδράμουν με την οικονομική συνδρομή τους, με τον χρόνο τους, με ότι μπορούν, έτσι τον διατηρούν πάντα ενεργό και τον κάνουν πιο δυνατό.
Ο πρόεδρος του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», Παναγιώτης Παπαϊωάννου (δημιουργός του δευτέρου βιβλίου), ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. όλους τους παραβρισκόμενους και ιδιαιτέρα τη Φωτεινή και τον Θανάση Γρόντζο, χορηγό της έκδοσης.
Στους ομιλητές και στον συντονιστή, απονεμήθηκε ευχαριστήριο με φωτογραφία της Καλλιπεύκης, προσφέρθηκε ένα αντίτυπο κάθε βιβλίου και στη Φωτεινή Γρόντζου, μια προσωπογραφία, που σχεδίασε η Χριστίνα Παπαϊωάννου (ειδικά για την ημέρα).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Βησσαρίωνας, ιερέας της Καλλιπέυκης, ο π. Αστέριος Γεροστέργιος, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, ο πρώην αντιδήμαρχος Θωμάς Τσιαπλές και πλήθος φίλων τόσο από την Καλλιπέυκη όσο και από τους Γόννους, την Κρανιά και την Κατερίνη.