Με επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απείλησε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», συνέχισε ο Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Σε άμεση μια άμεση απάντηση στον Τραμπ, το Υπουργείο Εμπορίου στο Πεκίνο χαρακτήρισε την κίνηση ως «ακραία πίεση και εκβιασμός», και δήλωσε ότι θα με απαντήσει με αντίμετρα. «Αν οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν και δημοσιεύσουν έναν τέτοιο κατάλογο, η Κίνα θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα και να αντιδράσει σθεναρά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου την Τρίτη.

Τα φύλλα αλουμινίου… ο εχθρός των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι φύλλα κοινού αλουμινίου που παράγουν εταιρείες της Κίνας και εισάγονται στη χώρα πωλούνται στην αμερικανική αγορά σε τιμή πολύ χαμηλότερη αυτής που θεωρεί δίκαιη και θα επιβάλλει στα προϊόντα αυτά δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 167,16%, έκανε γνωστό η ένωση αμερικανικών βιομηχανιών αλουμινίου τη Δευτέρα.

Η ένωση, η οποία συνηθίζει να γνωστοποιεί τα ευρήματα των ερευνών του υπουργείου Εμπορίου για θέματα ντάμπινγκ, αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού προτού να τα ανακοινώσει το ίδιο, εξήρε την απόφαση του.

«Η σημερινή ενέργεια του υπουργείου Εμπορίου είναι ακριβώς το είδος των σθεναρών, στοχευμένων μέτρων επιβολής του νόμου για τα εμπορικά ζητήματα που χρειαζόμαστε για να υποστηριχθεί το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες», έκρινε η Χάιντι Μπροκ, πρόεδρος της εθνικής ένωσης βιομηχανιών αλουμινίου των ΗΠΑ, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν απώλειες καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται. Ο κινέζικος δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώ και άλλες ασιατικές αγορές κατέγραψαν απώλειες. Τα ασφαλή καταφύγια, από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων του γιεν, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, ενισχύθηκαν.

Πηγή: liberal.gr

Θανάσης Κατσάνης

Θανάσης Κατσάνης

Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2019 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com
Follow Me:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *