Μέρες Πολιτισμού – Μνήμη Ζήση Παπαδημητρίου

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ


«Κοινωνικός ρατσισμός» είναι το θέμα των διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνουν η Επιτροπή για την ανάδειξη του έργου του Ζήση Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών.

Οι διήμερη εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιούνη 2018 στις 8:00 το βράδυ, στην Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων «Ζήση και Κριστιάνε Παπαδημητρίου» με τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα «Οι Πρόσφυγες» στην οποία εκθέτουν έργα τους οι φωτογράφοι : Αλέξανδρος Αβραμίδης, Αντώνη Ρεπανά, Άρης Μεσσήνης, Αριάδνη Παπαφωτίου, Γιώργος Γιακουμίδης, Γρηγόρης Σιαμίδης, Δήμητρα Συμεωνίδου, Δημήτρης Μεσσίνης, Δημήτρης Τοσίδης, Κατερίνα Καριζώνη, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Μαριάννα Καρακουλάκη, Νίκος Γιακουμίδης, Παύλος Νεράντζης, Σάκης Μητρολίδης, Φώτης Φιλαργυρόπουλος και οι Λαρισαίοι φωτογράφοι Κώστας Τσομάκος και ΘωμάςΠαπανδρέου.

Στη συνέχεια στον πεζόδρομο της πινακοθήκης θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων με χαιρετισμό του δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου. Θα ακολουθήσουν η ανάγνωση αποσπασμάτων από γραπτά του αείμνηστου Ζήση Παπαδημητρίου, από τη φιλόλογο και πρόεδρο του περιβαλλοντικού συλλόγου ΔΡΥΑΣ, Κατερίνα Κόσσυβα, εισήγηση του Παύλου Νεράντζη, δημοσιογράφου-ντοκιμενταρίστα, συντονιστή του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης» με θέμα «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης» .


«Προσφυγικό : από τη θεωρία στην πράξη – Η εμπειρία των Ροβιών» θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει στη συνέχεια ο Ανδρέας Βασιλείου, πολιτικός επιστήμονας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ενώ ο Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων θα εισηγηθεί το θέμα : «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική συνοχή στα χρόνια της κρίσης. Η δημοκρατική απάντηση». Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με την προβολή του Ντοκιμαντέρ : «Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό» του Μιχάλη Αγραφιώτη.


Την δεύτερη μέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην «αυλή του Ζήση» με ώρα έναρξης τις 9:00 μ.μ., με ένα καλωσόρισμα από την Κριστιάνε Παπαδημητρίου και θα ακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή για την ενδοοικογενειακή βία, από την Νημά Βασιλική ψυχολόγο, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Τεμπών, η προβολή του ντοκιμαντέρ : «Το παγόβουνο» του Μάνου Παπαδάκη.

Στη συνέχεια η πρωτοεμφανιζόμενη Μικτή Χορωδία Γόννων θα πει έξη τραγούδια υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Πόπης Τσόκανου, αποτελούμενη από τους : Σοπράνο : Ανυφαντή-Μπέλτσιου Μαρία, Δούκα Αθανασία, Καλαμάρα-Μπέλτσιου Ελένη, Μποντίνου-Σερίφη Φανή, Παπαγεωργίου Ειρήνη, Τσιρονίκου-Καλογρή Θεοδώρα, Άλτο : Δαδά Αγγελική, Ιωαννίδου-Χριστοδούλου Λούλα, Παπακανάκη-Πανδρεμμένου Μαίρη, Σιόντα Δήμητρα, Τσιβοπούλου Δήμητρα, Φωτίου-Τσιούρβα Ευαγγελία, Τενόρους : Γκούβερη Αφροδίτη, Γουγουλιά Φλώρα, Εμμανουήλ-Χατζή Μαρία, Χατζή Ελένη και Μπάσους : Γουγουλιά Δημήτρη, Παπαδούλη Κώστα, Σιόζιο Δημήτρη και Χατζή Νίκο.

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων θα κάνει ο Βαγγέλης Τσιαπλέςκαι οι συνεργάτες του, Μαριάννα Ζάχου, Σπύρος Καβαλιεράτοςκαι Αλέξανδρος Τσιονάς.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς.

 

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest