Σήμερα το βράδυ η συναυλία στο Συκούριο.

ΣΥΚΟΥΡΙΟ ΤΕΜΠΩΝ


Με την συμμετοχή της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στις εορταστικές εκδηλώσεις ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ 2018 της Δημοτικής κοινότητας Συκουρίου πλαισιώνονται φέτος οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή των πολιούχων του Συκουρίου ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σήμερα το βράδυ στις 21:30 έχει προγραμματιστεί μουσική συναυλία στην Πλατεία Θέμιδος από τη φημισμένη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με παλιές αγαπημένες μελωδίες.

Σύντομο ιστορικό της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού


Η ιστορία της Μπάντας του Π.Ν ξεκινά τον Απρίλιο του 1879.


Είκοσι οκτώ εθελοντές μουσικοί επιβαίνουν στον ΑΤΜΟΔΡΟΜΩΝΑ (όπως αποκαλούσαν το πολεμικό πλοίο) ΕΛΛΑΣ και συμμετέχοντας στον εκπαιδευτικό πλου του, πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνιση στρατιωτικής μπάντας στη πρωτεύουσα της Μάλτας, στην Βαλέτα.

Μετά από 17 χρόνια και ενώ η Mπάντα έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου συμμετέχει στην έναρξη των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας στις 25 Μαρτίου του 1896.

Τον Σεπτέμβριο του 1911, ενώ ο Ελληνικός Στόλος εκσυγχρονίζεται αποκτώντας το νεότευκτο θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», ο κυβερνήτης του Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης εγκαθιστά την Μπάντα επί του θωρηκτού. Με την απόφασή του αυτή τόνισε τον ενεργό ρόλο που η Μπάντα μπορεί να διαδραματίσει σε περίοδο πολέμου εμψυχώνοντας τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων.

Η μπάντα αρχίζει να αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη. Έτσι, το 1926 πρωτοπορεί παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχηματισμούς ακριβείας σύμφωνα με τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών μουσικών.

Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να προσκληθεί σε αρκετές εκδηλώσεις και φεστιβάλ του εξωτερικού. Διαχρονικά θα συμμετάσχει στο ΧΕΡΛΕΝ (Ολλανδία), ΚΡΑΚΟΒΙΑ (Πολωνία), ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (Αίγυπτος), ΣΟΦΙΑ (Βουλγαρία), ΣΩΜΙΡ (Γαλλία), ΜΟΝΣ (Βέλγιο), ΙΣΤΑΝΤ (Σουηδία), ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ (Μαυροβούνιο ), ΑΒΕΝΣΙΣ (Ελβετία) και φυσικά ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και ΦΛΟΡΙΝΤΑ στις ΗΠΑ όπου απέσπασε με τις εμφανίσεις της τις καλύτερες κριτικές.

Η ανοδική της πορεία έχει ως αποτέλεσμα και την συμμετοχή της στον Ελληνικό κινηματογράφο. Έτσι το 1961 θα την συναντήσουμε στην ταινία «ΦΑΙΔΡΑ» του Ζύλ Ντασσέν με την Μελίνα Μερκούρη και φυσικά την αξέχαστη ταινία «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ» του Αλέκου Σακελλάριου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην όποια ταινία πρωτοακούστηκε από την Μπάντα το γνωστό «τράβα μπρος» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Η μεγάλη στιγμή για την Μπάντα του Π.Ν έρχεται το 2004 με την συμμετοχή της (η μοναδική ανάμεσα στις μουσικές των Ε.Δ και τις άλλες φιλαρμονικές) στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, την συμμετοχή στην τελετή λήξη των παραολυμπιακών αγώνων της ιδίας χρονιάς, καθώς και στην τελετή έναρξης των Special Olympics, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2011 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η δυναμική της Μπάντας είναι πλέον ορατή και δεν αργεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ελληνικής τηλεόρασης. Οι Έλληνες τηλεθεατές αγκάλιασαν την Μπάντα που εκπροσωπεί το Πολεμικό Ναυτικό μέσα από τις μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ του ALPHA του ANT1 και του SKAI.

Μέσω πολυάριθμων και ποικίλων δράσεων η Μπάντα του Π.Ν μοιάζει να έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας. Οι στιγμές χαράς και συγκίνησης που απλόχερα χαρίζει σε ιδρύματα με παιδιά, σε πολίτες που κατακλύζουν τα θέατρα και τις πλατείες όπου εμφανίζεται, απευθυνόμενη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας μας ,είναι το ισχυρότερο κίνητρο που μπορεί να έχουν τα μέλη της Μπάντας του Π.Ν ώστε να συνεχίσουν να προάγουν αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα.

Τον πολιτισμό.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest