ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ αγριολούλουδων στη Καλλιπεύκη. (Φώτο)


Με κάθε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλλιπεύκη και στο Δημοτικό Σχολείο, η εκδήλωση αφιέρωμα στη μάνα, που οργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», το διήμερο 12 και 13 Μαΐου 2018.

Τύρναβος, Λάρισας, Ελλάδα, 40100

Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου και έστειλαν τις φωτογραφίες τους με θέμα τα αγριολούλουδα του Κάτω Ολύμπου και τα λουλούδια του Μάη της Καλλιπεύκης, δεκατρία άτομα (για το διαγωνισμό) και τέσσερα εκτός διαγωνισμού, γιατί οι φωτογραφίες τους είχαν δημοσιευθεί ή είχαν τραβηχτεί σε άλλα μέρη.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν με τη λήξη της γιορτής, στο χώρο της έκθεσης.

Η γιορτή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Συλλόγου, Παναγιώτη Παπαϊωάννου, που αναφέρθηκε στην ημέρα, μετέφερε τις ευχές για καλή επιτυχία του δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, όσους συμμετείχαν με τις φωτογραφίες τους και τους παρευρισκόμενους.

Συνεχίστηκε με την απαγγελία του ποιήματος «Μάνα Καλλιπευκιώτισσα» (από το βιβλίο «Ωδή στην Καλλιπεύκη – Επιστροφή», που πρόσφατα εκδόθηκε από το σύλλογο), από την Λίτσα Θεοδώρου.

Στη συνέχεια, η Στεμίνα Σαπουνά, αφηγήθηκε την παραμυθοιστορία «Η μαμά κάνει απεργία» (σε διασκευή από το ομώνυμο βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη), που γοήτευσε όλους.

Ακολούθως, ο Αποστόλης Αστ. Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Καλλιπευκιώτισσας μάνας, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή συνοδεύοντάς την με το μπουζούκι του και με τα τραγούδια «Μάνα» (του Λουδοβίκου των Ανωγείων), «Πέρδικα» (παραδοσιακό της Λέσβου), «Κάποια μάνα αναστενάζει» (του Τσιτσάνη) και έκλεισε με το «Καλλιπεύκη μάνα», δικό του τραγούδι, ειδικά για την ημέρα.

Ο προβληματισμός «πέρασε», ο θαυμασμός (για τη μάνα) εκφράστηκε, η συγκίνηση και αυτή τη φορά περίσσεψε…  

Όλοι οι παραβρισκόμενοι, θαύμασαν  τις φωτογραφίες με τα υπέροχα αγριολούλουδα της Καλλιπεύκης και του Κάτω Ολύμπου. Ακλούθησε η απονομή (κριτική επιτροπή: Τσαντόπουλος Σπύρος, Στεμίνα Σαπουνά, Γκαζγκάνη Άννα) και μοιράστηκαν οι φωτογραφίες της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που παραβρέθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Βουλευτής Λάρισας Μπαριώτας Κώστας.      

Νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας:

Πρώτο βραβείο: Γεροφώτη Μαρία (φίλτρο νερού πάγκου, προσφορά της water plus, Ρούσβελτ 26, Λάρισα)

Δεύτερο βραβείο: Ψαρρός Απόστολος, (τρίποδο φωτογραφικής, προσφορά του Μ.Ε.Σ.Α.Κ.)

Τρίτο βραβείο: Κυλινδρής Ιωάννης (θήκη φωτογραφικής, προσφορά του Μ.Ε.Σ.Α.Κ.)

Οι τρείς πρώτοι έλαβαν και από ένα σακί πατάτες Καλλιπεύκης (προσφορά του Οικονόμου Αποστόλη, παραγωγού πατάτας, Καλλιπεύκη). Το βραβείο για την νεότερο σε ηλικία φωτογράφο, δεν απονεμήθηκε.

Συμμετείχαν με τις φωτογραφίες τους οι παρακάτω: Ανδρέου Νίκος, Βαρδακάρη Μαρία, Γεροφώτη Μαρία, Γουγουλιά Φλώρα, Γουγουλιάς Δημήτρης, Δέλλιου Μαρία, Ίτσκου Νατάσα, Κυλινδρής Ιωάννης, Σαμαρά Μαρκέλλα, Σιαμήτρας Διονύσης, Χριστοδούλου Ελένη, Χριστοδούλου Χριστίνα, Ψαρρός Αποστόλης και εκτός διαγωνισμού οι:  Μασούρας Αποστόλης, Κυριατζής Βαγγέλης, Κυριατζή Σέλλη, Παπαϊωάννου Παναγιώτης

Το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, τους «ομιλητές»,   την κριτική επιτροπή και ιδιαίτερα όλους όσοι παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τη «ΜΑΝΑ».

Ακολουθεί το τραγούδι…

«Καλλιπεύκη μάνα»,

Μια μάνα που χει γιό ψηλό την κόρη σα νεράιδα τα τράνεψε στην αντηλιά… στου Νεζερού τα χάδια

Γεια σου μάνα Καλλιπεύκη, της ζωής μου είσαι το γλέντι,

Ψηλά στην Καλλιπεύκη μου, μια μάνα ζει στ’ αστέρια. Είν’ της πατρίδας μου το φως, στου δειλινού τα αγέρια.

Γεια σου μάνα Καλλιπεύκη της ζωής μου… γλέντι

Μάνα την Καλλιπεύκη μας, μες την καρδιά φυλάω, στου σύννεφου που ζει το νου, για αυτή θα τραγουδάω.

Γεια σου Καλλιπεύκη μάνα, της ζωής μου είσαι καμπάνα.

Κι εγώ, που σας τραγούδησα κι εσείς που τραγουδάτε, να μην ξεχάσετε ποτέ, τη μάνα να τιμάτε.

Σημείωση: Τραγουδήθηκε στον ίδιο ρυθμό με τα «Μανουσάκια»

 

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ

λαρισα

 

δημος τεμπων

τεμπων

δημος τεμπων

φεστιβαλ καλλιπευκης

λαρισα τεμπων

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest