Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών.

κορεα


Η Βόρεια Κορέα λαμβάνει μέτρα για το κλείσιμο του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της και θα διοργανώσει ειδική τελετή για την καταστροφή του στις 23 με 25 Μαΐου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Πρόκειται για μια βαθιά συμβολική κίνηση από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ ενόψει της συνάντησης του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στις 12 Ιουνίου, στην Σιγκαπούρη.

Η καταστροφή του χώρου δόκιμων στο Πούνγκιε-ρι θα περιλαμβάνει κατάρρευση των σηράγγων με ανατινάξεις, σφράγιση των εισόδων και απομάκρυνση άλλων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το KCNA.


Η Πιονγκγιάνγκ θα προσκαλέσει δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ, την Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βρετανία για να παρακολουθήσουν την διαδικασία.


Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα σεισμολόγοι από την Κίνα εκτίμησαν ότι το Πούνγκιε-ρι ενδέχεται να μην είναι χρησιμοποιήσιμο, λόγω καταστροφών που προκάλεσε στις σήραγγες η πυρηνική δοκιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το κέντρο Πούνγκιε-ρι, στο εσωτερικό του όρους Μαντάπ, είναι το σημείο όπου έλαβαν χώρα πέντε από τις έξι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα.

Το καθεστώς Κιμ έχει διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένο να θέσει τέλος στις πυρηνικές δοκιμές και στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, όμως για την ώρα δεν έχει δεσμευτεί με σαφήνεια για καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου που έχει ήδη αναπτύξει.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη στην Βόρεια Κορέα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης.

Η Ουάσιγκτον, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έχει υποσχεθεί πως θα στηρίξει οικονομικά τον Βορρά εάν εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

Πηγή: http://www.skai.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest