Δύο κρούσματα ιλαρά στον Αμπελώνα

Στη περιοχή του Αμπελώνα καταγράφηκαν δύο κρούσματα ιλαρά χθες Πέμπτη, όπως έκανε γνωστό σε ανάρτηση του μέσα από το facebook το Περιφερειακο Ιατρειο Αμπελωνα και ενημερώνει τους πολίτες για να εμβολιαστούν.

Τα κρούσματα ιλαρά ήταν σε ενήλικους που γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν είχαν εμβολιαστεί, επίσης να τονίσουμε ότι η νόσος είναι σε έξαρση τους τελευταίους μήνες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωση του με τίτλο «Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» .

«Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 57 θάνατοι.

Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 10/5/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2819 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. (Αναλυτικές πληροφορίες στις εβδομαδιαίες και μηνιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, παρακάτω)

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Αναλυτικές οδηγίες στην παρακάτω Εγκύκλιο».

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com