23 Ιανουαρίου 2022

Τυρναβίτικα Νέα

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Θεσσαλονίκη.!

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Δύο παρ’ ολίγον τραγωδίες, έναν εγκλωβισμό 80 ατόμων στο τουριστικό έμβλημα της πόλης, χιλιάδες φραγμένα φρεάτια και πλημμυρισμένους δρόμους έφερε μία -ισχυρή μεν, αλλά μικρής διάρκειας- βροχή στη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας πως ο όποιος σχεδιασμός για αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων σίγουρα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Παρά δε ακόμη και τις προειδοποίησεις της ΕΜΥ, η εικόνα που δίνει η Θεσσαλονίκη είναι εκείνης μίας πόλης που πιάστηκε απροετοίμαστη. Οι δε εικόνες από τον απεγκλωβισμό στο Λευκό Πύργο -μεταξύ όσων απεγκλωβίστηκαν ήταν και αρκετοί Βρετανοί- σίγουρα θα βγουν από τα σύνορα, και μάλιστα ενώ ξεκινά η τουριστική περίοδος.

Mεγάλο μέρος της πόλης κοντά στην παραλιακή πλημμύρισε, χωρίς να εξαιρείται ο Λευκός Πύργος -και βεβαίως σχεδόν κανένα υπόγειο στην ευρύτερη ζώνη.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δύο άτομα, ενώ βάδιζαν σε πεζοδρόμιο στην περιοχή Συκιές, όμως χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής απέτρεψαν τα χειρότερα.

Μαθητές όσο και τουρίστες εγκλωβίστηκαν στο Λευκό Πύργο λόγω της ισχυρής καταιγίδας και της συσσώρευσης υδάτων και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής με… αλυσοπρίονο τα κάγκελά. Από τα νερά δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, το εσωτερικό του οποίου πλημμύρισε.

Πάνω από 450 κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις αρχές.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: Ο τομεάρχης Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανέφερε ότι «για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε τα αργά αντανακλαστικά της στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων».

«Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, -στη Μάνδρα Αττικής, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά και αλλού-, έτσι και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες ολιγώρησαν και τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αποδείχθηκαν απολύτως ανεπαρκή. Είμαστε βέβαιοι πως η κυβέρνηση -κατά την προσφιλή της τακτική- θα προσπαθήσει να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες σε άλλους» συνέχισε ο βουλευτής .


Για να καταλήξει: «Καλό, όμως, θα ήταν να μας ενημερώσει παράλληλα και για τα δικά της πεπραγμένα τα τελευταία 3 χρόνια. Και συγκεκριμένα να μας πει αν υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, πόσα έργα έχει δημοπρατήσει και πόσα έχει συμβασιοποιήσει».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Πηγή: https://www.parapolitika.gr

τυρναβος, google

κατσάνης, youtube.com


Pin It on Pinterest