Και φέτος σας προσκαλούμε μέσα από τα Τυρναβίτικα Νέα να έρθετε στον πανέμορφο κάμπο του δήμου Τυρνάβου.
Για εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποδράσουν πρωτομαγιάτικα κάπου κοντά, προσιτά και με μέρη πανέμορφα ο κάμπος του Τυρνάβου προσφέρεται γι’ αυτό αφού η περιοχή του Τυρνάβου έχει να επιδείξει μοναδικούς χώρους φυσικού κάλλους, δίπλα στα αστικά κέντρα.
Η περιοχή του Τυρνάβου μόλις 15 – 20 λεπτά της ώρας από την καρδιά της Λάρισας διαθέτει πανέμορφους χώρους όπου το νερό παίζει με το πράσινο δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα αλλά και πανίδα.
ΛΙΜΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ
Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας το δρόμο για τη γραφική Λυγαριά μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη που έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ΄50.
Εκεί, εδώ και μερικά χρόνια, ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή δημιούργησε ένα χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια. Στη Λυγαριά λειτουργεί και κατάστημα εστίασης.
Επίσης από τη διασταύρωση Αργυροπουλίου στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης κατευθυνόμενοι προς Αργυροπούλι και μόλις σε ένα χιλιόμετρο μετά ο επισκέπτης θα συναντήσει έναν καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση, δημιουργώντας ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δένδρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει χώρος πικ – νικ.
ΒΡΥΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Ο πλέον αξιοποιημένος όμως χώρος, ο αγαπημένος των Τυρναβιτών, από τους προηγούμενους αιώνες ακόμα, είναι αυτός της Βρύσης Τυρνάβου, με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας πάνω στον βράχο.
Για τους Τυρναβίτες η Βρύση Τυρνάβου, μαζί με τον Προφήτη Ηλία, θεωρούνται οι πλέον πολυσύχναστοι χώροι αναψυχής του παρελθόντος.
Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν αναδειχθεί και οι παλιές πηγές με το «βαένι» να αναβλύζει νερό.
Φωτίζεται τη νύχτα. Επίσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές κάτω από τα πλατάνια.
Όσοι δε επισκέπτες συνοδεύουν μικρά παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους παλιό ψωμί για να ταΐσουν τα παπάκια και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που ζούνε στις λίμνες. Και στον χώρο αυτό υπάρχει κατάστημα εστίασης.
ΔΑΣΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΩΝ
Το δάσος Πλατανουλίων είναι το μοναδικό παραπήνειο αυτοφυές δάσος 500 στρεμμάτων, στη θέση «Ρουμάνι» με βελανιδιές στον κάμπο και μάλιστα με ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση.
Από Λάρισα η διαδρομή είναι: Λάρισα – εθνική οδός προς Τύρναβο διασταύρωση αριστερά προς Δένδρα και συνέχεια προς Πλατανούλια. Συνεχίζουμε διασχίζοντας τα Πλατανούλια και στη συνέχεια οι πινακίδες θα σας πάνε μέχρι το δάσος «Ρουμάνι», το οποίο περιβάλλει ο Πηνειός.
Πρέπει να προσέξουμε να μην πατήσουμε τις νεόφυτες βαλανιδιές και να μην αφήσουμε τα σκουπίδια στο δάσος.
ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Σε μια τοποθεσία με καταπράσινο φόντο και με τα υπεραιονώβια πλατάνια να σας σκεπάζουν από τον ήλιο, μέσα από το facebook Ο Αμπελώνας Λαρισας σας προσκαλεί και φέτος να έρθετε την ήμερα τις Πρωτομαγιάς στον Αμπελώνα του δήμου Τυρνάβου.
~ Το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Θωμά βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο Αμπελώνα – Δελερίων, ο περίβολος χώρος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πανηγύρι με υπαίθριες ψησταριές.
~ Το εξωκλήσι του Αγίου Θωμά στον Αμπελώνα, αποτελεί και έχει διαμορφωθεί ώς χώρος αναψυχής (υπάρχουν ψησταριές, τραπεζοκαθίσματα) και αποτελεί ώς δημοφιλή προορισμό των κατοίκων.
Άγιος Αθανάσιος Δελέρια
Το ξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου (1968), βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Δελερίων, οι κάτοικοι γιορτάζουν την Πρωτομαγιά με ψήσιμο αρνιών σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Άγιος Αθανάσιος Ροδιά
Τέλος να αναφέρουμε, μια από τις πανέμορφες τοποθεσίες του δήμου Τυρνάβου, εκεί που συναντάς βουνό και ποτάμι και τα πλατάνια να σε σκεπάζουν από τον ήλιο, είναι το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στο αισθητικό άλσος του «Μπογιατζί» στις όχθες του Πηνειού, στο χωριό Ροδιά του πρώην δήμου Αμπελώνα.
Του Κώστα Τσόλα