Τύρναβος: Έφυγε ένας από τους τελευταίους ήρωες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.


Γεννημένος στις αρχές του «Μεγάλου Πολέμου», έφυγε για το αιώνιο ταξίδι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ελληνοιταλικού πολέμου, πλήρης ημερών σε ηλικία 104 χρόνων, ο Κωνσταντίνος Γκαντζούδης. Ήταν ο πρώτος γιος του Ιωάννη Π. Γκαντζούδη από τα Επινιανά Ευρυτανίας και της Καλλιρρόης Γιαννακάκη από το Βλάση Αργιθέας.

Ο Κωνσταντίνος Γκαντζούδης πολέμησε στον ελληνικό πόλεμο με το 5ο Σύνταγμα Δυτικοθεσσαλών και τραυματίστηκε από όλμο κατά την πρώτη ημέρα της εαρινής επίθεσης του Μουσολίνι στις 9 Μαρτίου 1941. Ήταν από κτηνοτροφική οικογένεια. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λυγαριά Τυρνάβου απ’ όπου έφυγε για το αιώνιο ταξίδι.

Υπήρξε αγωνιστής σε όλα τα μετερίζια που του έταξε η πρόσκαιρη ζωή. Αγνός περήφανος πατριώτης, φιλότιμος ευγενής και μειλίχιος. Μα πάνω από όλα ταπεινός. Έμπνευση για όσους τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά. Πνευματική παρακαταθήκη τα εμπνευσμένα λόγια που μιλούσαν για ιδανικά του έθνους μας.

ΛΥΓΑΡΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο μπάρμπα – Κώστας ήταν αγαπητός όχι μόνο στη μικρή κοινωνία της Λυγαριάς, αλλά σε όλους με τους οποίους δούλεψε και συναναστράφηκε.

Απέκτησε με την αείμνηστη Ευτυχία ένα γιο και τρία κορίτσια και είδε πολλά εγγόνια και δισέγγονα. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χθες το απόγευμα από τον Άγιο Γεώργιο Λυγαριάς.

Εκεί, μιλώντας ο συμπατριώτης του πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος είπε μεταξύ άλλων: «Έφυγε ένας γνήσιος Έλληνας. Έχει μαζί με τους συμπολεμιστές του μερίδιο για την ελευθερία που έχουμε σήμερα και τον ευχαριστούμε. Αποτελεί για τη ζωή μας σταθμό. Οι λόγοι του θα αποτελούν φωτεινό δρόμο της δικής μας πορείας. Καλό παράδεισο μπάρμπα – Κώστα».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») – Του Κώστα Τσόλα – Πηγή: Eφημερίδα Ελευθερία

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google