ΚΕΛΛΑΣ: ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Την ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ κ. Νίκη Κεραμέως, συνυπογράφουν ακόμη οι αν. Τομεάρχες Παιδείας, βουλευτές Ν. Καστοριάς και Ν. Αργολίδας κκ. Μαρία Αντωνίου και Ιωάννης Ανδριανός.

Οι ερωτώντες βουλευτές επικρίνουν τον αρμόδιο Υπουργό για “υποβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης της χώρας” καθώς όπως επισημαίνουν “δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις εξαγγελίες για ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας”, ενώ “έχουν καταργηθεί και τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αφήνοντας τους μαθητές τους κυριολεκτικά στον αέρα”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Η ανάγκη ενίσχυσης του μορφωτικού επιπέδου του Ορθόδοξου κλήρου της Ελλάδας, όπως έχει εκφραστεί από αρκετούς Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να συνάδει με τη θέση του ιερέα στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, απαιτεί πρωτίστως την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ήδη από το 2015, έχει δημοσίως δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας (ΚΙΜ), τα οποία θα παρέχουν διετή μεταλυκειακή εκπαίδευση σε κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Επιπροσθέτως, εν αναμονή του νέου χάρτη της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καταργήθηκαν τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΙΣΔΕ), τα οποία προβλέπονταν στο άρ. 1 του Ν. 3432/2006, αφήνοντας τους μαθητές των ΙΣΔΕ κυριολεκτικά στον αέρα.

Ερωτάσθε:
Γιατί καθυστερεί τόσο η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα ΚΙΜ;
Πότε και που θα λειτουργήσουν τα πρώτα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας;
Τι μέλλει γενέσθαι με τους μαθητές των ΙΣΔΕ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τη λύση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά επιθυμούν να λάβουν δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση;
Ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για τη βελτίωση και την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης;