Ημέρα μνήμης για τη Σκαμνιά 20 Απριλίου 2018

τυρναβος
ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών διοργανώνει μνημόσυνο για την Ημέρα μνήμης της ολοσχερούς καταστροφής της Σκαμνιάς από τους Γερμανούς κατακτητές. Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στην εκκλησία του χωριού. Για όσους θέλουν να παραβρεθούν θα αναχωρήσει λεωφορείο από τον Αμπελώνα στις 8:00 το πρωί της Κυριακής. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6946959343 (Μαλάμης Δημήτριος, Πρόεδρος Συλλόγου).

anigif ambelon rizoulis - Ημέρα μνήμης για τη Σκαμνιά 20 Απριλίου 2018

Ήταν 20 Απριλίου του 1943, όταν οι Γερμανοί κατακτητές κατέκαψαν όλα τα σπίτια της Σκαμνιάς, περιλούζοντας τις στέγες με πετρέλαιο. Κάηκαν περίπου 300 πέτρινα τα περισσότερα διώροφα και πλακοσκέπαστα σπίτια, μαζί με όλες τις περιουσίες. Όπως γράφει ο Σκαμνιώτης Ιωάννης Α. Αγοραστός, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, στο βιβλίο του «ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ»-το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής στη Σκαμνιά, το χωριό ήταν ένα όμορφο παραδοσιακό κεφαλοχώρι, μακριά από τα μεγάλα κέντρα της περιοχής που βρίσκονταν οι Γερμανοί κατακτητές κι έτσι προσφερόταν για κρησφύγετο των αντάρτικων αντιστασιακών ομάδων. Οι αντάρτες παρενοχλούσαν τους κατακτητές, οι οποίοι πρώτα βομβάρδισαν έξω από το χωριό και σε δεύτερη φάση το έκαψαν ολοσχερώς. Το μόνο κτίσμα έμεινε, είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, κτίσμα που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους Σκαμνιώτες. Το χωριό που καταστράφηκε δεν ξανακτίστηκε. Μετά τον εμφύλιο κτίστηκε καινούργιο χωριό, κοντά στα κτήματα των Σκαμνιωτών, στη θέση που βρίσκεται σήμερα, όμως οι περισσότεροι Σκαμνιώτες, μετανάστευσαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος, θεωρεί ότι αποτελούν χρέος οι εκδηλώσεις μνήμης, με στόχο, να μείνουν ζωντανοί οι μνημειακοί δεσμοί που συνδέουν τις παλαιότερες με τις νέες γενιές των απανταχού Σκαμνιωτών, να μείνει ζωντανή η ιστορία, αλλά προπαντός να γίνονται γνωστές στους νεότερους οι καταστροφές και η διάλυση που προκαλούν οι θηριωδίες των πολέμων.

Θανάσης Κατσάνης
Περί Θανάσης Κατσάνης 14428 Άρθρα
Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2020 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*