Χόρεψαν τον «Τρανό Χορό» οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου.

τυρναβος
ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Του Κώστα Τσόλα

anigif ambelon rizoulis - Χόρεψαν τον «Τρανό Χορό» οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου.

Δεκαετίες τώρα συνεχίζοντας την παράδοση, οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου και της περιοχής, τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού τους, αφού τώρα λόγω εποχής, δεν μπορούν να είναι εκεί.

Συγκεκριμένα οι Αβδελλιώτες συγκεντρώνονται την τρίτη μέρα του Πάσχα στο ιστορικό εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου και αναβιώνουν τον «Τρανό Χορό».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εορταστική Θεία Λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Παπαϊωάννου, προϊστάμενο του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Αγίου Ιωάννου.

Τον χορό αρχικά σέρνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ακολουθούν οι νεότεροι.

Φέτος, τον «Τρανό Χορό» έσυραν πρώτοι ο π. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής, ο π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Γιάννης Σιαφαρίκας, ο π. κοινοτάρχης Αβδέλλας κ. Κώστας Φούντας και ο για χρόνια πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τυρνάβου κ. Νίκος Σιασιαμούτης.

Ο «Τρανός Χορός» είναι ένας βαρύς χορός που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα συνδυάζοντας το τραγούδι, τον στίχο και την κίνηση.

Στη Θεία Λειτουργία και τον «Τρανό Χορό» παρευρέθηκαν επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη, ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αβδελλιωτών κ. Δημήτρης Σιαφαρίκας κ.α.

Ο κ. Αθανάσιος Παιδής συγχάρηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου Αβδελλιωτών, τον πρόεδρο, τη διοίκηση και τα μέλη για την άριστη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και όλους του Αβδελλιώτες και μη που ανταποκρίθηκαν . «Είναι σημαντικό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να διατηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας», κατέληξε ο κ. Παιδής.

1f408137a02e1af8d694015a494e67ec XL - Χόρεψαν τον «Τρανό Χορό» οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου.

TRANOS XOROS2 - Χόρεψαν τον «Τρανό Χορό» οι Αβδελλιώτες του Τυρνάβου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Θανάσης Κατσάνης
Περί Θανάσης Κατσάνης 14693 Άρθρα
Blogger - AmpelwnasNews 2011 - 2015 thejournal.gr 2016 Tirnavitikanea.com 2017 - 2020 τηλ.: 6981452329 tirnavitikanea@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*