Η περιφορά του επιταφίου στον Αμπελώνα. (Φώτο)

Πλήθος κατοίκων αλλά και επισκεπτών χθες Μεγάλη Παρασκευή στον Αμπελώνα και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου “παρακολούθησαν” μετά την τέλεση της ακολουθίας του θείου δράματος την περιφορά του επιταφίου σε δρόμους του Αμπελώνα.
 Για τους πιστούς είναι μια μυσταγωγική τελετή θρήνου και πένθους, που φέρει την υπόσχεση της Ανάστασης. Για τους μη πιστούς είναι ένα όμορφο έθιμο της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.
ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ
ΠΑΣΧΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΠΑΣΧΑ 2018
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΑΣΧΑ
ambelon
tyranbos
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΠΑΣΧΑ
Μετά ο ιερέας επιστρέφει στην κεντρική πύλη της Εκκλησίας, την προς Ανατολάς, όπου τη βρίσκει κλεισμένη. Πίσω από την θύρα βρίσκεται συνήθως αναγνώστης ή επίτροπος ή πιστός και ακολουθεί η εξής στιχομυθία.
ἱερεὺς: Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.

ἀναγνώστης: Τίς (ποιός)ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
ἱερεὺς: Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στη συνέχει ανοίγουν οι θύρες και εισέρχεται ο ιερέας με την ανάσταση και τους πιστούς για να τελέσει την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Οι κλεισμένες θύρες που ανοίγουν, σε μερικές ενορίες με βίαιη είσοδο από τον ιερέα, συμβολίζουν τις πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου όπως φαίνεται στην εικόνα της εις Αδου Κάθοδο.

 

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

https://www.facebook.com/100004416065371/videos/1032181330272393/