Σε εξέλιξη 5 πυρκαγιές, 130 το τελευταίο 24ωρο

Στον μεγάλο για την εποχή αριθμό των 130 έφτασαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ κατά τόπους πνέουν ισχυροί άνεμοι. Πέντε φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν ανησυχούν την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν δύο πυρκαγιές στις περιοχές Στύλια Κορίνθιας και Λύρα Μονεμβασιάς, ενώ έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στην περιοχή Άγναντα της Ηλείας.

«Ανοιχτά» αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παραμένουν τα πύρινα μέτωπα σε αγροτοδασικές περιοχές στην Κρήτη, Αχλάδα Ηρακλείου και Λάστος στην Σητεία, στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς και στην Ρίζα Ξυλοκάστρου.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει σήμερα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον Αυλώνα Αττικής, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.Η πυρκαγιά καίει δάσος, μέσα σε μια χαράδρα στη θέση Βούτημα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες της Κρήτης, όπου από χθες ξέσπασαν συνολικά 22 πύρινα μέτωπα, θέτοντας επί ποδός τις δυνάμεις πυροσβεστικής του νησιού.

Υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο στις Στροβλές Κισσάμου στα Χανιά, η οποία βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και οικισμούς, αλλά η κατάσβεση της ήταν δύσκολη λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων στην περιοχή.

Έκκληση της πυροσβεστικής 

Η πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους.

Οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς και «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Εκτός των άλλων η πυροσβεστική επισημαίνει πως οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, είναι αυτόφωρο αδίκημα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, «είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου αναμένεται να οδηγηθούν τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από άνδρες της πυροσβεστικής Πύργου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του δήμου Πύργου, στα ‘Ασπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Πηγή: efsyn.gr