Βρέθηκαν τα οστά 108 πεσόντων του ελληνο-ιταλικού πολέμου

Βρέθηκαν τα οστά 108 πεσόντων του ελληνο-ιταλικού πολέμου (1940-41) -χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο των συνεχιζομένων εργασιών, στο Dragot (Τεπελένι) της Αλβανία.

Τα οστά 108 πεσόντων -χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί- έχουν εκταφεί έως στιγμής, στο πλαίσιο των συνεχιζομένων εργασιών, στο Dragot (Τεπελένι) της Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2018, σε εφαρμογή σχετικής διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας.

Η βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των συγγενών/απογόνων των πεσόντων

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των συγγενών/απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει «την υψηλή ανταπόκριση στη διαδικασία συγκέντρωσης δειγμάτων», γεγονός που «αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των συγγενών/απογόνων των πεσόντων». Έχουν αποσταλεί περισσότερα από 360 δείγματα αίματος από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων επικοινωνεί με το αρμόδιο προσωπικό του ΓΕΕΘΑ για παροχή περαιτέρω πληροφοριών.

Τα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης θα κοινοποιούνται στους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, ενώ αριθμητικά στοιχεία θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΓΕΕΘΑ.

Επικοινωνία με το ΓΕΕΘΑ

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-6573274 και 210-6575020 της αρμόδιας διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η Φωτογραφία είναι  από την εύρεση των οστών των δύο τεσσάρων Ελλήνων που πολέμησαν στο αλβανικό έπος.

ελλαδα

Πηγή: onalert.gr