Σαν σήμερα, το 2004… Η μεγάλη νίκη του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές

Εχουν περάσει 14 χρόνια από το θρίαμβο του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004 όπου κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές και γίνονταν για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με ποσοστό 45,36%, έλαβε 165 έδρες (από σύνολο 300) της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Του ΠΑΣΟΚ ηγήθηκε στις εκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως αρχηγός του κόμματος τον Φεβρουάριο συγκεντρώνοντας 40,55% και 117 έδρες.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990, ενισχυμένης αναλογικής, που ψηφίστηκε το 1990.

Το ΚΚΕ κατέλαβε 12 έδρες με ποσοστό 5,90% και ο ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής έμεινε και πάλι το ΔΗΚΚΙ που έλαβε 1,79% και το νεοϊδρυθέν ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%.

Άνθρωποι που μέχρι την στιγμή εκείνη δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους Νέα Δημοκρατία, εμπιστεύονται τον Καραμανλή, ψηφίζουν το κόμμα του στις εκλογές του Μάρτη και η κεντροδεξιά παράταξη αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, με το σύνθημα «επιτέλους κάθαρση».

Το βράδυ της νίκης, ο κόσμος κατέκλυσε το Ζάππειο και την οδό Ρηγίλλης, όπου, στο ιστορικό μπαλκόνι, εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγο του Νατάσα, και το συγκεντρωμένο πλήθος να τον αποθεώνει.

ΝΔ

ΝΔ

ΝΔ

ΝΔ

 

Πηγή: eleftherostypos.gr