ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΑ: Διεκδικούμε έργα θωράκισης των καλλιεργειών από τις πλημμύρες

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
Διεκδικούμε έργα θωράκισης
των καλλιεργειών από τις πλημμύρες
* Kαλούμε όλους τους αγρότες στο συλλαλητήριο του Κιλελέρ την Κυριακή

Στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Τρίκαλα- Καρδίτσα- Ν. Μοναστήρι- Φάρσαλα- Ιτέα- Ζάρκο- Φαρκαδόνα με επίκεντρο το διευρυμένο Δήμο του Παλαμά, όπου το νερό από τα πλημμυρικά φαινόμενα εισήλθε σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές, η εικόνα μας επιστρέφει δεκαετίες πίσω θυμίζοντάς μας την εποχή του 1900-1950.

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ακούμε τους αρμόδιους φορείς (Ε.Ε, κυβέρνηση, υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, Διευθύνσεις Γεωργίας, ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ κλπ) να εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωση των αγροτών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης των αγροτών- κτηνοτρόφων μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα νέων αγροτών, απονιτροποίησης και γενικώς κάθε είδους θεωρητικό πρόγραμμα, καθώς και με εξαγγελίες γενικού τύπου για τον ΕΛΓΑ.
Αν θέλουν να δείξουν της στήριξή τους έμπρακτα στους μικρομεσαίους αγρότες- κτηνοτρόφους, καλούνται να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν έργα στήριξης της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Κάθε χρόνο γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο, με τις πλημμύρες να καταστρέφουν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο και τους αγρότες- κτηνοτρόφους να ζημιώνονται, δεχόμενοι σημαντικά οικονομικά χτυπήματα και τον ΕΛΓΑ να περιορίζεται σε εξαγγελίες αποζημιώσεων.
Αν πραγματικά θέλουμε να στήριξη του αγροτικού κόσμου, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής πολλαπλού σκοπού, που να εξασφαλίζουν την αντιπλημμυρική θωράκιση των καλλιεργειών και παράλληλα την απρόσκοπτη και δίχως προβλήματα άρδευση.
Γιατί κάθε χρόνο σπαταλούνται τόσα χρήματα για έργα τα οποία δεν υπάρχουν την επόμενη χρονιά; Ας ξεκινήσει επιτέλους ένας σοβαρός προγραμματισμός έργων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δίχως παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο δεν υπάρχουν».

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε:
– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα της ΕΟΑΣΚ είναι να αλλάξει ο σημερινός νόμος έκτρωμα του ΕΛΓΑ και λειτουργεί ως χαράτσι. Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια χωρίς καθυστερήσεις.
– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΕΦΚΑ, σε άλλες υπηρεσίες – οργανισμούς, να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ.
– Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας, στέλνοντας μήνυμα από το Κιλελέρ, την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.