Τύρναβος – Περισυλλέγονται τα «αδέσποτα» άλογα.


Kάθε μέρα και διογκώνεται το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα άλογα στις αγροτικές και κατοικημένες περιοχές του Αργυροπουλίου, των Δελερίων και της Ροδιάς του Δήμου Τυρνάβου.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Τυρνάβου συνεχίζοντας μια σειρά ενεργειών, σε συνεργασία με ιδιώτες θα προβεί το επόμενο διάστημα σε περισυλλογή αυτών των ανεπιτήρητων- αδέσποτων αλόγων που κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά από επανειλημμένες καταγγελίες για ζημιές σε καλλιέργειες, σε αποθηκευμένες ζωοτροφές και με ορατό τον κίνδυνο απώλειας ζωής διερχόμενων οδηγών.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι κάτοχοι αλόγων να μην τα αφήνουν ανεπιτήρητα, διότι θα θεωρηθούν αδέσποτα και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής τους στους ιδιοκτήτες μετά την περισυλλογή.

Αυτό το πολύχρονο πρόβλημα βλέπει και πάλι το φως της δημοσιότητας μετά από έντονες καταγγελίες αγροτών – κτηνοτρόφων, αλλά και γενικότερα κατοίκων των περιοχών Αργυροπουλίου, Δελερίων και Ροδιάς, του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και της περιοχής Γόννων του Δήμου Τεμπών είναι οι αγέλες αλόγων που ζουν ελεύθερα στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τα άλογα αυτά κατεβαίνουν στον κάμπο και καταστρέφουν καλλιέργειες, ενώ επίσης μπαίνουν σε σταβλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να βρουν τροφή και τρώνε και φυλαγμένες ζωοτροφές.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, με κατεπείγουσα επιστολή του πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης έθεσε το ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη αγγίζοντας παράλληλα ένα πρόβλημα που αφορά και άλλες περιοχές της χώρας. Ζήτημα που πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δει συνολικά και να δώσει οριστική λύση.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου δεν σταμάτησε όμως εκεί. Πέρα από την επιστολή στον υπουργό, συνοδευμένος από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Ροδιάς και Δελερίων κ. Κώστα Κουτσονάκο και Μάκη Γκώτση αλλά και κατοίκους της περιοχής επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου έθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν την παρέμβασή της.

Επίσης προ καιρού η «Ε» αναφέρθηκε σε παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Αμπελακίων στην περιοχή του Κισσάβου με αδέσποτα άλογα.

Αναλυτικά στην επιστολή του στον υπουργό κ. Τσιρώνη ο κ. Σαρχώσης έθεσε επίσης και θέματα νομοθεσίας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι αδέσποτα, απλά από την κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται για τους ίππους οποιαδήποτε σήμανση, δεν φέρουν ενώτια ή άλλα σημεία ιδιοκτησίας, όπως τα παραγωγικά ζώα και δεν είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή του ΥΠ.Α.Α.Τ. Ως εκ τούτου παρόλο που γίνονται προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη, οι ιδιοκτήτες αρνούνται ότι τα ζώα είναι δικά τους.

Τα ζώα αυτά είναι ή ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ιπποειδή)».

Σήμερα και αφού οι ιδιοκτήτες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τα αδέσποτα άλογα θα περισυλλεγούν, από ιδιώτη χωρίς να κινδυνέψει η ακεραιότητα των ζώων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google