Προκλητική συγκέντρωση Τσάμηδων στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα

Συγκέντρωση από Τσάμηδες, στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, οι οποίοι ζητούσαν από την Ελλάδα «να ζητήσει συγγνώμη για την εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιοχές από όπου διώχθηκαν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Ελλάδα που απορρίπτει το θέμα ως ανύπαρκτο με την Αλβανία ξεκίνησαν συζητήσεις για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους αλλά και τους καθεστώτος εμπόλεμης κατάστασης που δεν έχει ακόμη αρθεί μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνομιλίες στοχεύουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα έως τις 8 Απριλίου, ώστε να διασφαλισθεί ότι η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Ελλα΄δα. Και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι Τσάμηδες, σημειώνεται από το πρακτορείο Reuters, είναι εξοργισμένοι επειδή τα αιτήματά τους δεν εισακούονται καθώς και στην ιδέα ότι Αθήνα και Τίρανα μπορεί να απορρίψουν αμοιβαία όρους όπως Τσαμουριά και Βόρεια Ηπειρος.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi μιλώντας στους συγκεντρωθέντες έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα είπε πως «πρώτα θέλουμε μία συγγνώμη για τους χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, και όχι στη μάχη».

«Εμείς οι Αλβανοί της Τσαμουριάς δεν θέλουμε εκδίκηση, δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων, θέλουμε μία συγγνώμη ώστε να μπορούμε να τους συγχωρήσουμε, και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε. Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Δεν απαιτούμε τις περιουσίες μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά», δήλωσε ο Ιντρίζι χειροκροτούμενος από το ειρηνικό, όπως αναφέρει το Reuters, πλήθος.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Τσαμουριά, Γενοκτονία. Δεν ξεχνούμε ποτέ».

Ο Ιντρίζι απέρριψε τις κατηγορίες της Ελλάδας ότι οι Τσάμηδες είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί, δείχνοντας μεγάλες φωτογραφίες που αποδείκνυαν τη συνεργασία των ελλήνων ηγετών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ναζί, σημειώνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

Μετά από δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας «κατηγορηματικά» στα τέλη Ιανουαρίου αρνήθηκε δηλώσεις της Αλβανίας από τους αξιωματούχους ότι το τσαμικό ζήτημα είχε συμπεριληφθεί στις συνομιλίες.

Πηγή: Reuters