Οι ράφτες του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού, ετοιμάζουν στολές με μεγάλη φαντασία και γούστο

Την ερχόμενη Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς στις 6.30 το απόγευμα στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου πάνω από δύο ώρες θα παρελάσουν 3.000 και πλέον καρναβαλιστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετέχοντες σε γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι φίλοι του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού που εντάσσονται και εκείνοι στη μεγάλη γιορτή.

Κάθε χρόνο και καλύτερα, σε ό,τι αφορά στις παρουσίες των συμμετεχόντων στη μεγάλη παρέλαση με τη θεματολογία της κάθε ομάδας με το άρμα τους και τις στολές τους να εντυπωσιάζουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Είναι στολές που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντας στα γκρουπ. Βέβαια αυτή η δουλειά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες ή ακόμα και περισσότερες ημέρες. Αντίθετα υπάρχει προγραμματισμός μήνες πριν τις εκδηλώσεις και αυτό γιατί για να κατασκευαστούν αυτές οι στολές χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Οι «μασκαράδες και ντίβες», η «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων», το «Survivor» είναι μερικά από τα πολλά γκρουπ που θα παρελάσουν. Κάποιοι εργάζονται για να κάνουν πράξη την έμπνευση των διοργανωτών.

τυρναβοσ, ειδήσεις, δημος

Για 40 περίπου χρόνια ο Φίλιππος και η Ζωζώ Λιάνου είναι ακούραστοι συμπαραστάτες όσων γκρουπ παρελάσουν. Πρέπει οι στολές να είναι κομψές, όμορφα ραμμένες, να είναι ταιριαστές στο σώμα κάθε καρναβαλιστή και όχι one size ετοιματζίδικες.

Η «Ε» βρέθηκε χθες κοντά στους δύο αυτούς αθόρυβους αλλά και τόσο σημαντικούς ανθρώπους που στηρίζουν έμπρακτα το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και είδαν από κοντά τη δύσκολη και σημαντική δουλειά τους.

Αναπολώντας το παρελθόν ο κ. Φίλιππος Λιάνος θυμάται: «Κάθε χρόνο υπάρχουν δύσκολες και εύκολες στολές σε ό,τι αφορά στην κατασκευή τους. Υπάρχουν εύκολες στολές που γίνονται σε δέκα – δεκαπέντε λεπτά η κάθε μία. Υπάρχουν και εκείνες οι στολές που έχουν μεγάλη δυσκολία και χρειάζεται η κάθε μια περισσότερο από μία ώρα. Φανταστείτε ότι όταν υπάρχει γκρουπ με 300 – 350 συμμετοχές και άνω πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστούν στο χέρι τόσες στολές. Θυμάμαι από τις πιο δύσκολες στολές ήταν οι «Τουρίστες», οι «Σέφ», «Βασιλιάδες για μια νύχτα» και άλλες».

Ένα άλλο ζήτημα που κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες γίνεται ουσιαστικά πρόβλημα είναι οι συμμετοχές της τελευταίας στιγμής σημειώνει η κ. Ζωζώ Λιάνου. Τότε εκτός του γεγονότος ότι δεν υπάρχει χρόνος για τη ραφή έχουν εξαντληθεί πολλές φορές και τα υφάσματα.

καρναβάλι, τυρναβος, ειδησεις

«Χρόνια τώρα όλη την περίοδο της προετοιμασίας έχουμε κάνει ξενύχτια και ξενύχτια για να τα προλάβουμε όλα. Σκεφθείτε ότι και οι δυο μας είμαστε μέλη στην ομάδα των «Ζουλού» και μασκαρεμένοι συμμετέχουμε στην παρέλαση των αρμάτων και των γκρουπ και ράβουμε στολές ακόμα και μισή ώρα πριν την έναρξη της παρέλασης του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού», καταλήγει η κ. Ζωζώ Λιάνου.

Τέλος τόσο ο Φίλιππος, όσο και η Ζωζώ Λιάνου μετά από τον κόπο εβδομάδων νιώθουν μεγάλη ηθική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμβολής τους στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι και πάντα συγκινούνται όταν βλέπουν τις δημιουργίες τους να τις φορούν μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές που παρελαύνουν μπροστά από χιλιάδες θεατές οι οποίοι χειροκροτούν το τελικό αποτέλεσμα.


ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Πηγή: Εφημερίδα Eλευθερία