Κρύο το Φλεβάρη?


Του Βασίλη Πανάκογλου – Λάρισα – e-meteolarissa.blogspot.gr


Σε συνέχεια των προηγούμενων άρθρων στις 26/1 και στις 3/2 για την Στρατοσφαιρικη θέρμανση έχουμε να πούμε οτι κάτι κινείται. Η 16-17η Φλεβάρη έδειχνε να είναι η ημέρα που θα ξεκινήσει να εκκινεί ο χειμώνας και πάλι στο βόρειο ημισφαίριο. Το αμερικάνικο μοντέλο έχει 2 ημέρες περίπου που δείχνει το σπάσιμο του πολικού στροβίλου και την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερες περιοχές της εύκρατης ζώνης. Σήμερα 8/2 και το ευρωπαϊκό άρχισε να δείχνει την αλλαγή κυκλοφορίας στο βόρειο ημισφαίριο.

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται πως είναι η γενική κυκλοφορία αύριο 9/2 με μερική διάσπαση αυτού και στην 2η εικόνα η πιθανή διάταξη μετά από 9-10 ήμερες δηλαδή στις 18 Φλεβάρη.
Φαίνεται πως στις 18/2 θα έχουμε κατακερματισμο του πολικού στροβιλου σε 3 κομμάτια (Χ) μιας και στο βόρειο πόλο εγκαθίσταται υψηλό βαρομετρικό(Υ). Αυτη η σημαντική αλλαγή στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων θα συνεχιστεί για 7-15 ημερες απο τις 17 Φλεβάρη και μετά , οπότε είναι πολύ πιθανόν να μας απασχολήσει εως και το τέλος του μηνα.

KAIROS

Προγνωστικος χαρτης βαρομετρικων συστηματων 8/2/2018 meteociel.fr

METEOLARISA

Προγνωστικος χαρτης βαρομετρικων συστηματων 18/2/2018 meteociel.fr
Η Ελλαδα οπως ειχαμε πει δεν θα την απασχολησει καποιο ψυχος τις επομενες 8-9 ημερες αλλα απο εκει και μετα ολα τα σεναρια ειναι ανοιχτα.
Τα σημερινά στοιχειά για την πορεια της ΑΣΘ (Αιφνίδιας Στρατοσφαιρικης Θέρμανσης) ειναι εντυπωσιακά αφου αυτη θα διαλυσει κυριολεκτικα τον πολικο στροβιλο και οι ψυχρες αεριες μαζες θα ξεχυθουν στα νοτιότερα γεωγραφικά πλατη. Βαρομετρικα υψηλα πανω απο 1050hPa ειναι πολυ πιθανον να δημιουργηθουν σε περιοχες της Σιβηριας και της Σκανδιναβιας και να μεταφερουν ψυχρες αεριες μαζες και στην Βαλκανικη. Το αν θα επηρεαστει και η Ελλαδα δεν ειναι γνωστο απο τωρα. Αυτο που ειναι σιγουρο οτι θα εχουμε τις ευκαιριες μας για καποιο ψυχρο διαστημα πριν ο χειμωνας να ληξει.
κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google