Τυρναβίτικο Καρναβάλι – Έθιμο “Μπουρανί”.

τυρναβος

Ο Δήμος Τυρνάβου, με προεξάρχουσα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει κάθε χρόνο έναν πανάρχαιο θεσμό ανά το Πανελλήνιο, ένα έθιμο με διονυσιακές καταβολές, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το «Μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για έναν θεσμό που βγάζει τους πολίτες του Τυρνάβου στους δρόμους, στις πλατείες και τα μαγαζιά κάθε ημέρα με την έναρξη του Τριωδίου με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των χιλιάδων καρναβαλιστών την Κυριακή της Τυροφάγου και της φαλλοκρατίας την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό Μπουρανί.

Το Τυρναβίτικο καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο καρναβάλι στη Θεσσαλία προσελκύοντας κάθε χρόνο κόσμο απο όλη την Ελλάδα. Αποτελεί ένα ‘εθιμο τουλάχιστον 100 ετών , που στη μακρόχρονη πορεία του , παρά τα εκάστοτε προβλήματα, κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να συνεχίζει ακόμη και σήμερα μια ένδοξη πορεία.

καρναβάλι τυρνάβου

Οι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την χώρα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία όλο το διάστημα από την έναρξη του Τριωδίου να ζήσουν καθημερινά διάφορα δρώμενα στα μαγαζιά της πόλης, να διασκεδάσουν σε ρυθμούς παραδοσιακούς και μοντέρνους, να γευτούν το ντόπιο τσίπουρο και κρασί και να ζήσουν τους ξέφρενους ρυθμούς της Αποκριάς έως την Κυριακή της Μεγάλης Παρέλασης των Αρμάτων – το βράδυ – και να μυηθούν στα φαλλικά δρώμενα της Καθαράς Δευτέρας.

τυρναβίτικο καρναβάλι

Μετά την μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το βράδυ, “καίμε” τον βασιλιά καρνάβαλο και μετά απο λίγες ημέρες απονέμονται βραβεία στα άρματα που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους και την εφευρετικότητα τους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Αμαξοστάσιο του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί το αποκορύφωμα της δράσης και της εφαρμογής όλης της Τυρναβίτικης φαντασίας και ευρεσιτεχνίας, αφού τα άρματα και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος κατασκευάζονται με γνώμονα τη σάτιρα αλλά και την επικείμενη αναζωογόνηση της ζωής με τον ερχομό της Άνοιξης. Όλοι, εθελοντές και μη, συμβάλλουν ώστε και το Τυρναβίτικο Καρναβάλι να αποτελεί ένα μεγάλο διάλειμμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ο Δήμος Τυρνάβου φροντίζει, ώστε η Αποκριά να αποτελέσει αφορμή για διασκέδαση σε όλα τα πλάτη του Δήμου, αφού εκτός απο την πόλη του Τυρνάβου εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε χωριό και οικισμό του Δήμου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ


Έθιμο <<Μπουρανί>>


Όσοι επισκέπτονται τον Τύρναβο τις μέρες της Αποκριάς έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη Μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων, καθώς και το παραδοσιακό «Μπουρανί» που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα. Όλα αυτά συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου!

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει το μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ’ έναν ελεύθερο ευρύ χώρο. Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία. Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Αφού γινόταν το Μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη -συμμετοχή στα δρώμενα- και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το τελετουργικό κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα και ήταν κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο. Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν αυστηρά μόνο άντρες ενώ οι γυναίκες απείχαν, ίσως για λόγους σεμνοτυφίας λόγω των φερόμενων φαλλικών συμβόλων. Γυναικόπαιδα όμως παρακολουθούσαν τα δρώμενα καθώς επίσης και πλήθη επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ

Όταν τελείωνε το βράσιμο του «Μπουρανί» όλοι μετέβαιναν δίπλα στις όχθες του Τιταρήσιου κι εκεί έτρωγαν και έπιναν εξακολουθώντας τα άσεμνα πειράγματα και τραγούδια. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το έθιμο αυτό είναι κατάλοιπο των βακχικών τελετών που διατηρήθηκε στους αιώνες και αναβιώνει ακόμα και σήμερα δείχνοντας την προσήλωση των Τυρναβιτών στα έθιμα και τις παραδόσεις.

 Ελάτε μαζί μας να το απολαύσετε και να βιώσετε απο κοντά την τυρναβίτικη φιλοξενία!!!!

ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ