Αμπελώνας – Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.

Αμπελώνας – Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.

Ένα από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη θηλαστικών εντόπισε ο φακός του Θανάση Κατσάνη.


Μια εντυπωσιακή αγριόγατα (Felis silvestris), εντοπίστηκε στην περιοχή Πεδίο Βολής δίπλα στον πηνείο Ποταμό στον Αμπελώνα Λάρισας.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - Αμπελώνας - Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.

Ο αγριόγατος είναι πιο ογκώδης και μεγαλόσωμος από την κατοικίδια γάτα και ξεχωρίζει κυρίως από τη φουντωτή ουρά του που φέρει 3-5 δακτυλίους και έχει μήκος γύρω στα 30 εκ., φαρδαίνει προς την άκρη και στολίζεται με σκούρες ρίγες. Το κεφάλι του είναι επίσης πιο ογκώδες από της γάτας. Το τρίχωμά του έχει ποικιλία καστανόξανθων τόνων.

Είναι σαρκοφάγο ζώο, όλα του τα δόντια είναι οξύαιχμα, κατάλληλα για το σκίσιμο του κρέατος. Όπως και τα άλλα αιλουροειδή πιάνει τη λεία του με τα νύχια και την αποτελειώνει με μια δαγκωνιά στο λαιμό.

Κυνηγάει συνήθως το βράδυ, στήνοντας καρτέρι έξω από τις τρύπες των ποντικιών, καμιά φορά σκαρφαλωμένος σε κάποιο δέντρο.

ΑΓΡΙΟΓΑΤΑ - Αμπελώνας - Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.

Η διατροφή του βασίζεται κατά 90% σε ποντίκια, ενώ ευκαιριακά τρώει μικρά πουλάκια, βατράχια, έντομα, σαλιγκάρια, μυγαλές, λαγούς, σκίουρους, κ.ά.

Ο πληθυσμός της αγριόγατας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 250 χρόνια, εξαιτίας του κυνηγιού, της καταστροφής των δασικών περιοχών και της εξάπλωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Γι’ αυτό προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία, από το CITE ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις και από το Κόκκινο Βιβλίο ως ενδημικό υποείδος του ελληνικού χώρου.

Φώτο – Κατσάνης Θανάσης

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ - Αμπελώνας - Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.

Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Αμπελώνας - Μια εντυπωσιακή αγριόγατα στον Πηνειό.
Αμπελώνας