Αλάσκα: Εκκενώνονται πόλεις από φόβο για τσουνάμι μετά τον σεισμό των 8,2 βαθμών

Σε εκκένωση της πόλης Κόντιακ στην Αλάσκα προχωρούν οι Αρχές, καθώς πληροφορίες λένε πως τα κύματα από το επίκεντρο του σεισμού φτάνουν τα δέκα μέτρα. Οι δρόμοι έχουν μποτιλιαριστεί και από ώρα σε ώρα αναμένουν τα κύματα να φτάσουν τις ακτές της Αλάσκα, αλλά και τις Καναδικές και τις ακτές στις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι μαζεύτηκαν σε σχολεία της πόλης και ενημερώθηκαν από τις Αρχές πως πρέπει να αρχίσει άμεσα η εκκένωση. Με ένα βίντεο ζήτησαν από όσους ζουν κοντά στην ακτή να μετακινηθούν άμεσα σε περιοχή με υψόμετρο άνω των 30 μέτρων.

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει εκτός της Αλάσκα είναι οι πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον στις ΗΠΑ, καθώς και στη Καλιφόρνια, ενώ στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά αναμένουν να υπάρξουν μεγάλα κύματα.

Ακόμη ωστόσο δεν είναι σίγουροι αν τα κύματα ύψους δέκα μέτρων που είδαν θα φτάσουν στις ακτές με το ίδιο ύψος, ή αν θα εξασθενήσουν στη πορεία. Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στη πόλη με τον κόσμο να φεύγει έντρομος.

Η σεισμική δόνηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών καταγράφηκε σήμερα ανοικτά της νότιας ακτής της Αλάσκας, προκαλώντας την έκδοση προειδοποιήσεων για τσουνάμι τόσο για την αμερικανική πολιτεία, όσο και για την δυτική ακτή του Καναδά, σήμερα με την αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία (USGS).
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς (11.30 ώρα Ελλάδος) σε βάθος δέκα χιλιομέτρων στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για την νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

Σε επιφυλακή για τσουνάμι ετέθη επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα.

ΑΛΑΣΚΑ ΣΕΙΣΜΟΣ 8,2R

Πηγή: tovima.gr