ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ: Λάτρεις των περιστεριών από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στην ετήσια συνάντηση.

Λάτρεις των περιστεριών από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν και φέτος στον Αμπελώνα στην ετήσια συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του Συλλόγου Περιστεράδων Αμπελώνα «Τα οντζίτικα» ο οποίος διαθέτει πάνω από 100 μέλη.

Από το πρωί όπως κάθε χρόνο, συναντήθηκαν στην Κεντρική πλατεία της πόλης 800 και πλέον περιστεράδες απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από Θεσσαλία και Μακεδονία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Αμπελώνας, ο Τύρναβος, η Φαλάνη, η Γιάννουλη και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου θεωρείται η «καρδιά» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στα περιστέρια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω 700 περιστεράδες, που διατηρούν τους ιστορικούς δεσμούς με το υπέροχο αυτό πουλί οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους χρόνια πριν την Τουρκοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας περιστεράς δεν απολαμβάνει στο τραπέζι του περιστέρια διότι θεωρεί την πράξη αυτή τουλάχιστον ασέβεια για το πουλί που αγαπάει.

ΟΙ ΒΟΥΤΕΣ ΑΕΡΟΣ- ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Χθες η λιακάδα με την ελαφριά συννεφιά πρόσκαιρα, επέτρεψε τους επισκέπτες να απολαύσουν τις «βούτες» των περιστεριών.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η διαδικασία της «βούτας» είναι συγκεκριμένη:

Αρχικά ο περιστεράς ανεβάζει στον ουρανό τα «οντζίτικα» και στη συνέχεια ανοίγει τον άλλο περιστερώνα να βγουν στο έδαφος τα «μπόσικα». Βλέποντας τα «οντζίτικα», τα «μπόσικα» θα πραγματοποιήσουν από ψηλά «βούτες» με ταχύτητα… πυραύλου αποσπώντας έτσι τα χειροκροτήματα όλων οι οποίοι θα έχουν πάντα στραμμένα τα μάτια στον ουρανό.

ΟΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ

Φέτος, στις επιδείξεις του συλλόγου συμμετείχαν οι Δημήτρης Καραμούστος, Ζιώγας Αστέριος και Ιωάννης Ψαθάς από τη Φαλάνη και από τον Αμπελώνα οι Στέλιος Δεδικούσης, Βασίλης Μπέτας, Παναγιώτης Τσιτσπαράς, Θεόδωρος Καραβαριώτης, Γιώργος Μανδώρας, Νίκος Συκιώτης, Νίκος Κόττης, Θωμάς Κουσιέρας, Δημήτρης Κωτούλας, Βασίλης Παγούνης και Στέλιος Λαγός.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα στο κέντρο του κ. Τάσου Γαζέτα στον χώρο της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο ταμίας του Συλλόγου Περιστεράδων Αμπελώνα και από τους πρωτοπόρους της διατήρησης της αγάπης, λάτρης του πουλιού της ειρήνης που από την αρχαιότητα είναι το περιστέρι, σημείωσε ότι και φέτος ο Αμπελώνας υποδέχτηκε τους εκατοντάδες φίλους των περιστεριών που πήγαν από όλη την Ελλάδα και συγχάρηκε τους Αμπελωνίτες περιστεράδες που συμμετείχαν στις επιδείξεις. Ο κ. Δεδικούσης εκ μέρους της διοίκησης ανανέωσε το ραντεβού των περιστεράδων για την επόμενη χρονιά.

ambelon larisas

Του Κώστα Τσόλα

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία