ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Με θρησκευτική ευλάβεια τιμήθηκε χθες ο Άγιος Αντώνιος.

Με θρησκευτική ευλάβεια τιμήθηκε χθες και στον Δήμο Τυρνάβου ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, στην ομώνυμη ιστορική εκκλησία της πόλης, αλλά και σε άλλα εξωκλήσια και παρεκκλήσια.

Η κεντρική θρησκευτική πανήγυρη τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου ο οποίος βρίσκεται έναντι του 5ου Δημοτικού Σχολείου. Προχθές Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, παραμονή της γιορτής στις 6 το απόγευμα τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Χθες Τρίτη, ανήμερα της γιορτής, στις 7.30 το πρωί, τελέστηκαν πανηγυρικός όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του προϊσταμένου του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου Τυρνάβου αρχιμανδρίτη π. Ιακώβου.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις χθες και προχθές τον Δήμο Τυρνάβου εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών κ. Φανή Μπίλιου – Λαγκιόλη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο Άγιος Αντώνιος Τυρνάβου είναι παλιά εκκλησία που κτίστηκε το 1636, όπως προκύπτει από τη σχετική επιγραφή που βρίσκεται στην εξωτερική όψη του νότιου τοίχου. Σε ξυλόγλυπτο σταυρό του 1806 αναφέρεται ότι παλιότερα ήταν καθολικό κάποιου μοναστηριού.

Έχουν διασωθεί στον δυτικό τοίχο λίγες σκηνές από την Κοίμηση της Θεοτόκου και τα πάθη του Χριστού που χρονολογούνται από το 1637. Υπάρχει τον παλαιότερο και αξιολογότερο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1643, καθώς και αρκετές εικόνες του 17ου αιώνα.

Είναι μονόχωρη κεραμοσκεπής βασιλική και ανήκει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου.Επίσης τίμησαν χθες τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, γιατροί, νοσηλευτές και κάτοικοι του Τυρνάβου, το εκκλησάκι του προαυλίου χώρου του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου, με θεία λειτουργία και αρτοκλασία, ενώ να αναφέρουμε ότι το εκκλησάκι χτίστηκε από δωρεά Γιατρού.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ


Τύρναβος:

1) Του Κώστα Τσόλα – Εφημερίδα Ελευθερία 

2) Τυρναβίτικα Νέα.