Ισχυροί άνεμοι έως και 10 μποφόρ είχε σήμερα η Θεσσαλία.

Του Βασίλη Πανάκογλου – Λάρισα – e-meteolarissa.blogspot.gr


Μια ακόμα σύντομη μεταβολή σημείωσε ο καιρός την 17η και 18η Ιανουαρίου. Ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που έφτασαν και τα 6 μποφόρ έδωσαν τη θέση τους σε θυελλώδεις βορειοδυτικους ψυχρούς άνεμους σήμερα 18/1.

Σε όλη σχεδόν την Θεσσαλία κατά την διάρκεια της ημέρας ενισχύθηκαν σημαντικά και ξεπέρασαν σε μερικές περιπτώσεις τα 50km/hr που ισοδυναμεί με 7 μποφόρ.
Αρκετές ζημίες σημειώθηκαν με δεντρά και στύλους της ΔΕΗ που έπεσαν αλλά και με διακοπές ρεύματος.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων μας είχε ”προειδοποιήσει” ότι οι άνεμοι θα είναι πολύ θυελλώδεις αυτή την ημέρα. Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πέρασε από τα βόρεια σύνορα της χώρας και επηρέασε αρχικά με νοτιάδες 7-8 μποφόρ (17 Ιανουαρίου) και με βορειοδυτικούς 9-10 μποφόρ σήμερα Πέμπτη. Ο καιρός έδωσε τοπικές βροχές και λίγα χιόνια ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα αλλά βελτιώθηκε πολύ γρήγορα.
Στη Θεσσαλία μπορούμε να δώσουμε μερικές μέγιστες εντάσεις ανέμου που σημειώθηκαν σήμερα Πέμπτη από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ (http://www.hnms.gr/emy/el/) , του ΕΑΑ (http://www.meteo.gr/index.cfm) αλλά και ιδιωτών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι όλοι οι σταθμοί σημείωσαν ριπές πάνω από 6b (μποφόρ) ενώ στην Σκόπελο ξεπέρασε τα 10b (μποφόρ)

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Σκόπελος ΕΑΑ 90 km/hr (10b)
Λάρισα ΕΜΥ 83 km/hr (9b)
Πορταριά Μαγνησίας ΕΑΑ 82km/hr (9b)
Μακρινίτσα Μαγνησίας ΕΑΑ 81 km/hr (9b)
Mονή Πάου Αργαλαστής Μαγνησίας ΕΑΑ 79 km/hr (9b)
Σκιάθος ΕΑΑ 76 km/hr (9b)
Βόλος λιμάνι ΕΑΑ 64 km/hr (8b)
Zαγορά Μαγνησίας ΕΑΑ 64 km/hr (8b)
Χάλκη Λάρισας ΕΑΑ 63 km/hr (8b)
Καλαμπάκα ΕΑΑ 63 km/hr (8b)
Xαρά Λάρισας ΙΜΣ 63 km/hr (8b)
Λάρισα ΙΜΣ 63km/hr (8b)
Καρδίτσα ΕΑΑ 60 km/hr (7b)

Αγιά Λάρισας ΕΑΑ 55 km/hr (7b)
Λάρισα ΑΤΑ ΙΜΣ 52 km/hr (7b)
Τρίκαλα ΕΑΑ 48 km/hr (6b)
Συκούριο Λάρισας ΙΜΣ 46km/hr (6b)
ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σε όλη την χώρα έως αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η μεγίστη ριπή ανέμου είναι τα 150km/hr στο μετεωρολογικό σταθμό του Κάβο Ντόρο στην Εύβοια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που ισοδυναμεί με το μέγιστο της κλίμακας μποφόρ δηλαδή 12b (μποφόρ)!!