Έργα του γλύπτη Ζάχου Μπεκιάρη.
Και τα δυο τα έφερε από την Αθήνα με το φορτηγό του πρώην Δήμου Αμπελώνα.
Ο Ζάχος Μπεκιάρης κράτησε δεσμούς και με την πόλη της Λάρισας, αφού μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα συνέχισε τις σπουδές του στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Κατόπιν ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες κοντά στον πατέρα του Νίκο μέχρι τα 27 του χρόνια όπου έδωσε εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε γλυπτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπά ενώ ταυτόχρονα φοίτησε και στο εργαστήριο σκηνογραφίας.
Αποφοίτησε το 1963 με άριστα λαμβάνοντας υποτροφία καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του.
Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και έλαβε το 2ο βραβείο στην έκθεση Φιλοθέης το 1978 με το έργο «Υδροχοούσα Χωρική» το οποίο αργότερα δώρισε στον Δήμο Αμπελώνα.
Έργα του Ζάχου Μπεκιάρη υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης φιλοτέχνησε περί τις 50 προτομές οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.
Ο Ζάχος Μπεκιάρης ταυτόχρονα με τη γλυπτική του καριέρα εργάστηκε και ως καθηγητής καλλιτεχνικών στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας και μετέπειτα στην Αθήνα.
Συνέγραψε επίσης και βιβλίο για τα καλλιτεχνικά της Β’ Γυμνασίου, μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας. Το βιβλίο κέρδισε το 1ο βραβείο και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων.
Στην προσωπική του ζωή ο Ζάχος Μπεκιάρης παντρεύτηκε το 1963 στην Αθήνα τη Βασιλική Κανελλοπούλου, κόρη συνταγματάρχη. Απέκτησαν ένα γιο τον Ξενοφώντα ο οποίος σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες και ασχολείται με τη διδασκαλία της αγγλικής και μεταφράσεις επιστημονικών κειμένων.
Το ενα παρομοιάζει μια Αμπελωνίτισα γυναίκα με
μια στάμνα με νερό και ένα δίσκο που το γεμίζει.
«Υδροχοούσα Χωρική»
Πριν στην παιδική χαρά
Τώρα στο Πέτρινο Δημαρχείο – πρωήν 1ό Δημοτικό Σχολείο
Το δεύτερο έργο είναι για τους πεσόντες Αγωνιστές τις Εθνικής Αντιστάσεως του Αμπελώνα 1940
Και τιμάται κάθε 28ή Οκτωβρίου.