ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΔΕΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 Πανηγυρικά και με την προσευχητική παρουσία πολυπληθών χριστιανών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου η ιερά και φωταυγής μνήμη του μεγάλου ενδόξου νέου Οσιομάρτυρος Γεδεών, του εν Τυρνάβω μαρτυρησάντος και τελειωθέντος. Επίκεντρο του εορτασμού ο μεγαλώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στον Τύρναβο, όπου ευρίσκεται ο τάφος και η χαριτόβρυτος αγία του κάρα.

Στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό της εορτής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ενώ έψαλε εκλεκτός χορός Ιεροψαλτών. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του παρουσίασε τον Οσιομάρτυρα Γεδεών μέσα από τον πολυτάραχο βίο του και το φρικτό συγκλονιστικό μαρτύριό Του, στην είσοδο της πόλεως του Τυρνάβου. Μίλησε για την ειρήνη της ψυχής, την καρδιακή ειρήνη την οποία επαινούν ιδιαίτερα οι πατέρες της Εκκλησίας, ως πνευματική κατάσταση και την οποία επιζητούσαν οι εξωμοτίσαντες Νεομάρτυρες.
Αυτήν την ειρήνη αναζητούσε σε όλη του την ζωή και ο άγιος Γεδεών και την απέκτησε κατά την πολυετή μοναχική του άσκηση και κυρίως κατά την φρικτή ώρα του τόσο βασανιστικού μαρτυρίου του, που ειρηνικώς και εν αγαλλιάσει καρδίας εισήλθε πια στην Βασιλεία των Ουρανών, πλησίον του ηγαπημένου του Ιησού. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ετίμησε και τον επί πολλά έτη Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Παναγίας, της Φανερωμένης Τυρνάβου, κ. Χριστοφόρο Καρυώτη, για την όλη Ιεροψαλτική διακονία του και για την δημιουργία χορωδίας νέων μαθητών, που φοιτούν στην σχολή βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στο παράρτημα του Τυρνάβου. Σε όλους δε τους προσκυνητές ευχήθηκε την χάρη και την ευλογία του αγίου Γεδεών, διηνεκή στην ζωή τους.

Φωτογραφίες του Κώστα Παπαϊωάννου  – Τύρναβος

τύρναβος-νέα

tirnavitikanea

ag-gedewn-tirnavos

tirnavitikanea

πολιούχος-τυρνάβου

τύρναβος-γεδεών-πολιούχος